Duitse bisschoppen bereiden document over populisme voor

De Duitse bisschoppenconferentie werkt aan een brochure met kritische kanttekeningen bij rechts-populistische stromingen en manieren van denken.
15/03/2019 - 11:08

De Duitse Bisschoppenconferentie (DBK) publiceert binnekort een document over populisme. Kardinaal Reinhard Marx, de voorzitter van de DBK, kondigde donderdag in Lingen aan dat de publicatie met als titel: Dem Populismus widerstehen het populisme zal afwijzen en antwoorden wil geven op vragen en uitdagingen die daarvoor de voedingsbodem vormen.

Kardinaal Marx: Populisme is een oogverblindend, moeilijk ervaarbaar fenomeen dat niet alleen een verspreiding kent in Duitsland en Europa, maar ook in andere delen van de wereld. Aan de basis liggen vaak etnisch-nationalistische opvattingen, vijandigheid tegenover vreemdelingen en vluchtelingen, afwijzing van minderheden en minachting voor vreemde religies. De angst voor andere culturen en voor sociale achteruitgang in dit tijdperk van globalisering hebben ongetwijfeld bijgedragen tot de verspreiding.

Kardinaal Marx erkent tot slot nog dat het populisme en het succes ervan ook een uitdaging vormen voor de katholieke Kerk. Dat zorgde er uiteindelijk voor dat de Commissie voor Migratie, de Pastorale Commissie van de BKD en de Commissie Justitia et Pax de handen in elkaar hebben geslagen voor dit document, met een kritische benadering van rechts-populistische stromingen en manieren van denken in de samenleving.

Bron: DBK/Kathpress.at

Kardinaal Marx
Kardinaal Marx © Philippe Keulemans