Duitse bisschoppen distantiëren zich van Greta Thunberg

De pro-Palestijnse houding van de Zweedse klimaatactiviste krijgt felle tegenwind. 
17/11/2023 - 12:13
Greta Thunberg in het Europese Parlement
Greta Thunberg in het Europese Parlement © Persdienst EP

De Zweedse Greta Thunberg, een van de gangmakers van de klimaatbeweging, lijkt heel wat krediet te hebben verspeeld met haar eenzijdige commentaar op het conflict in de Gazastrook. Thunberg gaf afgelopen weekend op het Museumplein in Amsterdam opnieuw het woord aan de Palestijnse activiste Sara Rachdan, die eerder was afgekapt omdat zij de omstreden anti-Israëlische leus ‘from the river to the sea’ had uitgesproken. Die wordt door terreurorganisaties zoals Hamas gebruikt als een oproep tot de vernietiging van Israël. 

Thunberg vertelde de tienduizenden aanwezigen nog dat de klimaatbeweging de plicht heeft om ‘te luisteren naar de stemmen van degenen die onderdrukt worden en die vechten voor vrede en gerechtigheid.’ De Zweedse zong ook verschillende keren ‘Geen klimaatrechtvaardigheid op bezet land’, verwijzend naar Palestijnse gebieden.

Volgens de Nederlandse politicus en gewezen EU-commisaris Frans Timmermans heeft zij de klimaatbeweging daarmee in een politieke controverse meegesleept. 


Eenzijdig

De klimaatactiviste werd ook door de Duitse bisschoppen op handen gedragen. Maar gisteren distantieerden de Duitse bisschoppen zich van Thunberg. ‘De verklaringen van mevrouw Thunberg over de escalatie van het geweld in het Midden-Oosten zijn eenzijdig en doen geen recht aan de complexe situatie in het Heilige Land’, reageerde een woordvoerder. Hildesheims bisschop Heiner Wilmer had haar in 2019 nog geprezen als een soort profeet van onze tijd.

Elders wordt Greta Thunberg zelfs openlijk van antisemitisme beschuldigd. De voorzitter van de Centrale Raad van Joden in Duitsland, Josef Schuster, reageerde nog voorzichtig: ‘Ik denk dat er geen twijfel over bestaat dat ze heel, heel naïef is. Antisemitisme veronderstellen is altijd een ernstige beschuldiging. Maar wat ik hier ervaar, komt er toch bijzonder dicht bij.’

Hij betreurt dat Thunberg de klimaatbeweging misbruikt om tegen Israël te protesteren, juist omdat veel van haar volgers jong zijn en mogelijk gemakkelijk te beïnvloeden zijn. Daarom is haar houding volgens hem ronduit ‘gevaarlijk’.

Commentaren vanuit Israël en joodse publicaties zijn minder mals. Daar wordt zij beschuldigd van openlijke steun aan Hamas en jodenhaat. Dergelijke beschuldigingen zijn erg fel. Maar sommigen vragen zich toch luidop af of zij nog wel boegbeeld kan blijven van de klimaatbeweging…

Bron: Die Tagesschau/Katholisch.de