Duitse bisschoppen overleggen in Fulda

Voorzitter van de Duitse Bisschoppenconferentie (DBK) heeft opnieuw aangedrongen op de noodzaak van veranderingen.
28/09/2022 - 15:58

De Duitse bisschoppen houden nog tot morgen hun herfstoverleg in Fulda. De bijeenkomst komt kort na het vierde overleg van de Synodale Weg, waar de interne verdeeldheid binnen het Duitse episcopaat pijnlijk werd blootgelegd. Mgr. Georg Bätzing, bisschop van Limburg en voorzitter van de Duitse Bisschoppenconferentie (DBK), onderstreepte bij de opening van het overleg dat een meerderheid van de Duitse bisschoppen wel degelijk gewonnen is voor hervormingen, ook al gaat een aantal van hen nadrukkelijk op de rem staan. Zij vrezen dat de Duitse katholieke Kerk geïsoleerd zal raken en zich onder meer op het vlak van de seksuele moraal van de kerkelijke traditie dreigt te vervreemden. 

Iedereen die de dialoog met het heden afwijst, verliest elke kans om de hedendaagse cultuur binnen te dringen en mensen voor het Evangelie van Jezus Christus te winnen. Bisschop Bätzing

Kardinaal Woelki

Kardinaal Rainer Maria Woelki, de aartsbisschop van Keulen, uitte gisteren in de krant Die Tagespost forse kritiek op het verloop van de herfstbijeenkomst in Fulda, vooral dan op het feit dat daar opnieuw wordt overlegd over een tekst over de seksuele moraal die eerder al is afgewezen, terwijl zo’n afwijzing in het verleden altijd al als definitief werd beschouwd, d.w.z. dat er daarover dan later niet meer kan worden onderhandeld. Naar mijn mening is de tekst overigens onverenigbaar met het geloof en de leer van de Kerk. Hij heeft ook bedenkingen bij de haast van sommige medebisschoppen om bepaalde veranderingen door te voeren, terwijl er in de wereldkerk op vraag van paus Franciscus nog volop een synodaal proces plaatsvindt dat in een algemene bisschoppensynode zal uitmonden. In dat verband onderstreepte kardinal Woelki nog dat het niet alleen belangrijk is om naar elkaar te luisteren, maar ook om te luisteren naar wat de openbaring en de traditie ons te zeggen hebben.

Geloofwaardigheid

Mgr. Bätzing waarschuwde ervoor dat de katholieke Kerk haar geloofwaardigheid niet zal herwinnen door altijd maar 'neen' te stemmen en door telkens veranderingen af te wijzen. Hij erkende dat een minderheid van de 69 bisschoppen de hervormingen niet steunen, maar maakte zich tegelijk sterk dat twee derde wel voorstander is van verandering en beseft dat hervormingen noodzakelijk zijn op het vlak van de positie van de vrouw in de Kerk, de omgang met macht en het priestercelibaat. De DBK-voorzitter uitte bedekte kritiek op de 'traditionalisten', die de Duitse katholieke Kerk ervan beschuldigen dat zij slechts de tijdsgeest achternaholt. Hij verwees ook terloops naar de recente verkiezing in Italië, die bevestigt dat de verdraagzaamheid en het pluralisme in Europa onder druk staan en dat er zelfs een groeiende vijandigheid bestaat tegenover de democratie.  

Bron: DBK/ Die Tagespost/Frankfurter Rundschau