Duitse bisschoppen verdedigen Synodale Weg

Op een persconferentie na de herfstbijeenkomst van de Duitse bisschoppenconferentie, lichtte voorzitter Bätzing de besproken thema's toe.
30/09/2022 - 11:49
Georg Bätzing, bisschop van Limburg en voorzitter van de Duitse Bisschoppenconferentie
Georg Bätzing, bisschop van Limburg en voorzitter van de Duitse Bisschoppenconferentie © Bisdom Limburg

De Duitse bisschoppen blijven het hervormingsproces van de ‘Synodale Weg’ volop steunen en zij zullen ernaar streven om eensgezind naar buiten te treden. Dat vertelde Georg Bätzing, de voorzitter van de Bisschoppenconferentie, op het einde van het herfstoverleg van de Duitse bisschoppen. Wij zijn bezig met het leren en beoefenen van synodaliteit. Het synodale pad, waarvan er binnenkort een vijfde bijeenkomst plaatsheeft, moet tot een goed einde komen. 

Bij het dialoogproces met de leken bestond bij de Duitse bisschoppen geen twee derde meerderheid voor de herziening van de seksuele moraal. Dat leidde toen tot verhitte discussies en krantenkoppen. Op een vraag uit het publiek antwoordde de bisschop: De verwerping van dat synodaal besluit betekent niet dat de vraag zelf van tafel is geveegd. Er zijn werkgroepen aan de slag om de kwestie uit te diepen.

Hij beklemtoont dat de Duitse kerkleiders allen aan hetzelfde zeel trekken, ook als ze het niet over alles eens zijn. Er bestaan uiteenlopende theologische benaderingen, maar geen onverzoenlijke tegenstellingen.

De Synodale Weg is een proces dat de geesten doet rijpen. Georg Bätzing

In november gaan de Duitse bisschoppen op ad liminabezoek naar Rome, waar zij ook de paus ontmoeten. Daar zullen zij hun aanpak van de Synodale Weg verdedigen en openstaan voor het standpunt vanuit het Vaticaan, al kan het proces ook op bevel van Rome niet gestopt worden, omdat dit een besluit is van de Duitse Bisschoppenconferentie.

Bron: DBK/Vaticannews.va