Duitse bisschoppen waarschuwen tegen rechts-extremisme

Deportatieplannen van de rechtspopulistische partij AfD roepen verzet op in Duitsland. Ook verschillende Duitse bisschoppen spreken zich uit.
23/01/2024 - 15:35

De Duitse rechtspopulistische partij AfD (Alternative für Deutschland) kwam eerder deze maand in opspraak toen onderzoeksjournalisten van Correctiv melding maakten van een besloten ontmoeting van partijleden met neonazi's waar plannen gesmeed zouden zijn om asielzoekers en Duitse staatsburgers met een andere etniciteit te deporteren naar Noord-Afrika. 

Archieffoto van bisschop Franz-Josef Overbeck van Essen (rechts) in 2019
Archieffoto van bisschop Franz-Josef Overbeck van Essen (rechts) in 2019 © CC Heinrich-Böll-Stiftung from Berlin, Deutschland via Wikimedia Commons

Bisschop Franz-Josef Overbeck van Essen (Noordrijn-Westfalen) in het Ruhrgebied vindt dat we dit nieuws niet onverschillig mogen laten passeren. Als leden van rechtse groepen en rechtse partijen zoals de AfD de grondslag van ons vrije samenleven met voeten treden, moeten we ons hiertegen verzetten met al onze vastberadenheid. Iedereen die in het geheim spreekt over de deportatie van grote aantallen mensen staat zonder enige twijfel buiten onze vrije, democratische basisorde.

Overbeck herinnerde ook aan de katholieke verzetsstrijder Nikolaus Groß uit het Ruhrgebied. Die was al sinds 1927 betrokken bij het verzet tegen het nationaalsocialisme. Op 23 januari 1945, precies 79 jaar geleden, werd hij opgehangen op beschuldiging van medeplichtigheid aan de moordaanslag op Adolf Hitler op 20 juli 1944. De mijnwerker, journalist en vakbondsleider werd op 7 oktober 2001 door paus Johannes Paulus II zalig verklaard. Verwijzend naar zijn verzet tegen een inhumaan regime vanuit een fundamentele christelijke overtuiging, zei de bisschop nog: Wij allemaal die in vrijheid mogen leven, hebben de democratische en christelijke plicht om samen en resoluut op te komen voor wat simpelweg niet onderhandelbaar is: nooit meer fascisme!

Afgelopen weekend namen honderdduizenden mensen deel aan demonstraties tegen rechts-extremisme in tientallen Duitse steden. Ook katholieke kerkleiders demonstreerden mee, zoals de aartsbisschop van Hamburg, Stefan Heße. In een videoboodschap tijdens de demonstratie zei die dat wij als christenen een duidelijk standpunt innemen en opkomen voor de waardigheid van ieder mens, in het bijzonder migranten.

Bron: Katholisch (Duits) - Katholiek Nieuwsblad