Duitse Kirchentag buigt zich over vrede en het klimaat
Woensdagavond werd op twee pleinen in het centrum van de stad Neurenberg het startschot gegeven voor de 38ste Duitse Evangelische Kirchentag, die om de twee jaar wordt gehouden en waarvoor dit weekend 100.000 deelnemers worden verwacht. De Beierse bisschop Heinrich Bedford-Strohm maande de aanwezigen bij de start aan om in de christelijke boodschap te blijven vertrouwen. Vandaag is het meer dan ooit noodzakelijk om met en niet tegen elkaar te leven. De Duitse bondspresident Frank-Walter Steinmeier vertelde dat er met de Russische aanvalsoorlog een nieuw tijdperk is aangebroken. Dit plaatst ook ons christenen voor een diep dilemma. Ik had nooit gedacht dat ik dit ooit zou zeggen: maar vandaag is ook de tijd voor wapens aangebroken.
(vervolg na de afbeelding)
Mensenketting
De hoogdag van de protestantse Kerk in Duitsland, met naast de panelgesprekken ook Bijbelstudies, kerkdiensten, de voorstelling van organisaties, concerten en culturele evenementen staat dit jaar nadrukkelijk in het teken van vrede en het klimaat. De 2.000 manifestaties vinden plaats onder het motto ‘Nu is het tijd’. Al snel werd duidelijk dat het debat over de levering van wapens niet enkel bij de Duitse vredesbeweging, maar ook bij de Duitse evangelische Kerk voor fel debat en interne verdeeldheid zorgt. Niet toevallig liep het storm voor een panelgesprek over vredesethiek met de theologe en voormalige EKD-voorzitter Margot Kassmann. Friedrich Kramer, bisschop van de Evangelische Kerk in Midden-Duitsland, waarschuwde elders om niet terug te keren naar een simplistisch wij-zij denken. Hij deed een oproep tot de moed om de logica van de oorlog te doorbreken.
De federale minister van Economische Zaken Robert Habeck (Groenen), klimaatactiviste Carla Hinrichs en ex-Siemens-baas Joe Kaeser gingen vrijdag met elkaar in debat over de vraag ‘Wie heeft het verpest? En wat doen we nu?’ Minister Habeck maakte een nuchtere analyse van het klimaat van angst, dat zowel door milieuactivisten als populisten wordt gecultiveerd. Maar dat zal mensen niet overtuigen om mee te werken aan verandering. Daarvoor is hoop en vertrouwen nodig. Wat die verandering betreft bemerkten klimaatactivisten alvast op dat regeringen er de voorbije 40 jaar niet in geslaagd zijn om de opwarming van de aarde voldoende te stoppen. Vrijdagmorgen werd in het stadscentrum van Neurenberg een menselijke ketting gevormd voor het klimaat op initiatief van milieuorganisaties en het protestantse decanaat in Neurenberg. De deelnemers hopen de politiek in binnen- en buitenland aan te sporen tot moediger en meer doortastende maatregelen voor het klimaat.
Toekomst van de Kerk
Ook de discussies van de voorbije twee jaar tijdens de Synodale Weg van de Duitse katholieke bisschoppen en leken blijven in Neurenberg niet onopgemerkt. Ook bij de lutheranen wordt een debat gevoerd over nieuwe vormen van kerk-zijn. De Duitse protestantse Kerk kampt met groot ledenverlies, maar ook met de vraag hoe nieuwe gelovigen kunnen benaderd en gemotiveerd worden. Hier en daar werd ervoor gepleit om het aanbod van de kerken en parochies moderner en laagdrempeliger te maken. Het aantal getuigen van Jehova groeide de voorbije jaren dankzij 100.000 vrijwilligers met 6%. Maar met 300.000 fulltime medewerkers, wat eigenlijk een ongelooflijk groot personeelsbestand is, lukt het niet om voor alle leden te zorgen, vertelde bestsellerauteur Erik Flügge.
Bron: EPD/ARD/Frankfurter Allgemeine