Duitse kloosters bereiden terugkeer van gasten voor

Door de coronapandemie is ook het succesvolle kloostertoerisme in Duitsland volledig tot stilstand gekomen.
25/05/2020 - 12:14

De Duitse kloosters en abdijen bereiden zich voor op de terugkeer van gasten. Kloostertoerisme is in Duitsland erg populair. Door de vergrijzing van de religieuzen en de terugval van het aantal roepingen kwam de afgelopen decennia in nogal wat kloosters, op vaak prachtige locaties, ruimte vrij voor gasten. Vele Duitse kloosters besloten om die evolutie te benutten om hun roeping tot gastvrijheid op een hedendaagse manier vorm te geven. Tegelijk geven zij zo vele individuen en gezinnen de kans om van een betaalbaar verblijf te genieten en tegelijk de rust en de sfeer van het kloosterleven te leren kennen.

Zuster Scholastika, dominicanes en priorin van het Arenbergklooster in Koblenz, bevestigt dat de zusters hun klooster vanaf pinkstermaandag 1 juni heropenen. Wij bestuderen in overleg met de overheid welke gezondheidsregels wij in acht moeten nemen. Het is duidelijk dat het zwembad en de sauna niet heropend worden en dat het aantal gasten beperkt blijft. Wij gaan na wat wel en wat niet mogelijk is.

Zr. Scholastika legt uit dat de coronapandemie kloostergemeenschappen, die in hun levensonderhoud moeten voorzien, voor grote uitdagingen plaatst. Wij beginnen met hoogstens 50 gasten en gaan na hoe wij dat aantal beetje bij beetje kunnen opvoeren, rekening houdend met het respect voor de verplichte afstand. Dankzij het perspectief op de heropening kunnen de werknemers van het klooster, vaak maatschappelijk kwetsbaren die anders moeilijk hun plaats op de arbeidsmarkt vinden, opnieuw aan het werk.

De priorin onderrstreept dat er bij kandidaat-bezoekers enige ongerustheid heerst, vooral bij de ouderen die het meest kwetsbaar zijn. Door de coronapandemie zijn wij enkele maanden lang noodgedwonge  een slotklooster geworden. Het is belangrijk dat wij onszelf beschermen, gezien de gevorderde leeftijd van vele zusters. De terugkeer van de gasten stelt ons voor vele uitdagingen. Zoals bv. het verloop van het bijwonen van de gebedsdiensten of de zorg voor gasten met een rolstoel. Er blijven nog vele vragen waarover wij de komende weken ersieus moeten nadenken.  

Bron: Domradio

Het dominicanessenklooster Arenberg in de buurt van Koblenz
Het dominicanessenklooster Arenberg in de buurt van Koblenz © Kloster Arenberg Koblenz