Duitse lekenverenigingen hopen op diaconaat voor vrouwen

Vandaag, vrijdag 29 april 2022, organiseren Duitse katholieke lekenbewegingen een 'Dag van de diaconessen' in Osnabrück.
29/04/2022 - 09:00
De Synodale weg in Duitsland
De Synodale weg in Duitsland © Synodaler Weg/Max von Lachner

Duitse katholieke lekenverenigingen hopen dat de wijding van vrouwen tot diaken al in de nabije toekomst mogelijk wordt in de katholieke Kerk. De synodale beweging in Duitsland, maar ook andere landen heeft vrouwen de kans geboden om openlijk te spreken over hun roeping tot het sacramentele ambt, staat te lezen in een gezamenlijke verklaring van het Zentralkomitee der deutschen Katholiken (ZdK), het Netzwerk Diakonat der Frau, de Katholischen Deutschen Frauenbundes (KDFB) en de Katholischen Frauengemeinschaft Deutschlands (kfd). 

De Dag van de Diaconessen werd in 1998 gelanceerd. De viering van de dag valt samen met de feestdag van de Heilige Catharina van Siena. Naar aanleiding daarvan spreken de Duitse lekenbewegingen de hoop uit dat de aanwezigheid van vrouwen en hun medebeslissingsrecht kunnen toenemen, mee door de benoeming van vrouwen op belangrijke posities in het Vaticaan. Niet alleen in West-Europa, maar wereldwijd wordt de toelating van vrouwen tot het sacramentele ambt van het diaconaat al decennialang geëist, zegt voorzitter Irmentraud Kobusch van het Netzwerk Diakonat der Frau. Met de Synodale Weg heeft deze eis eindelijk het hart van de Duitse katholieke Kerk bereikt.Dit is een belangrijk signaal voor alle vrouwen die opkomen voor de erkenning van hun roeping.

Ook ZdK-vicevoorzitter Thomas Söding steunt de oproep voor meer verantwoordelijkheid en zeggenschap voor vrouwen in de katholieke Kerk. Hij vestigt de aandacht erop dat de meest recente vergadering van de Synodale Weg in Duitsland met een brede meerderheid heeft ingestemd met het sacramentele diaconaat voor vrouwen wereldwijd. De vraag is of die oproep tot de wereldkerk ook de steun zal krijgen van twee derde van de bisschoppen. 

Bron: Zdk/Katholisch.de/Kathpress.at