Duitse lutheranen bezinnen over de zondagsdienst

3% van de Duitse protestanten en 10% van de Duitse katholieken gaat nog op zondag naar de eucharistie.
11/08/2019 - 12:03

Een zondag zonder kerkdienst. Het is een Heilig Huisje en voor velen lijkt de afschaffing daarvan ondenkbaar en onmogelijk. Toch is juist het voortbestaan van die kerkdiensten op zondag de inzet van een grondige bezinning bij de Evangelische Kerk van Duitsland (EKD). Lutherse parochies in Duitsland hebben van het presidium van hun kerk de vraag gekregen om het voorbestaan van die zondagsdiensten publiek te bespreken. Voor velen is de zondagsdienst niet langer aantrekkelijk. Daarom moeten wij ons durven afvragen of die aanbidding op zondag nog langer noodzakelijk is.

(Lees verder onder de foto)

Paus Franciscus in Ariccia
Paus Franciscus in Ariccia © Vatican Media

Theologisch zijn er sterke argumenten waarom wij op zondag, traditioneel de Dag des Heren, naar de eucharistie gaan.

Zondag is een rustdag die voor gelovigen in het teken staat van de opstanding des Heren, die op een zondag heeft plaatsgevonden. Maar bij protestanten is het denken daarover minder strak. Zo zijn vieringen voor specifieke groepen er meer gebruikelijk. En nauwelijks 3% van de protestanten in Duitsland gaat nog op zondag ter kerke.

Tekort aan priesters

Dat neemt niet weg dat ook de katholieke Kerk – ook in ons land -  op een tekort aan priesters afstevent. Daardoor lijkt een zondagsdienst in elke parochie op langere termijn moeilijk haalbaar. Deze evolutie kan ook de katholieke Kerk na verloop van tijd tot ingrijpende keuzen dwingen, ondanks de onmiskenbare en sterke behoefte bij zowel protestanten als katholieken om op die dag niet enkel anderen maar ook God te ontmoeten.

Cruciaal blijft de vraag of het opgeven van de zondagsdienst geen afbreuk doet aan de missie van de kerk zelf.

Jezus zei tijdens het Laatste Avondmaal: Doe dit tot mijn nagedachtenis. Dat was geen vrijblijvend verzoek. Ook theologen en sociologen waarschuwen. Zij zeggen dat met de afschaffing van de zondagdienst de kerk meteen ook haar laatste zichtbaarheid in onze samenleving dreigt te verliezen…

Bron: Domradio/Katholisch.de