Duitse Schuttersgilden distantiëren zich van AfD

De federatie van Duitse schuttersgilden vreest dat het extreemrechtse AfD nieuwe leden tracht te rekruteren bij haar broederschappen en verenigingen.
23/08/2021 - 14:17
Leden van een schuttersgilde tijdens een eucharistie
Leden van een schuttersgilde tijdens een eucharistie © Vatican Media

De Federatie van Historische Duitse Schuttersgilden (BHDS), die een 1.300-tal schuttersgilden met ca. 400.000 schutters overkoepelt, distantieert zich van de rechtspopulistische partij Alternative für Deutschland (AfD).

Wij merken almaar vaker hoe AFD in onze broederschappen en verenigingen tracht te infiltreren, verklaarde Emil Vogt, de voorzitter van de BHDS. Maar wij laten ons niet voor de politieke kar van rechtspopulisten slepen. Een lid van onze schuttersgilden kan geen AfD-lid zijn. Vogt verwijst naar het christelijke mensbeeld van openheid en integratie, dat de meer dan 1.000 broederschappen verenigingen met elkaar delen. Dat mensbeeld valt niet te verzoenen met de doelstellingen van de AfD.

In een verklaring verwijst het bestuur van BHDS ook naar het eerdere standpunt van de Duitse Bisschoppenconferentie (DBK). Die verklaarde dat het noodzakelijk is om duidelijk te maken dat christelijke waarden op het vreedzame samenleven en niet op uitsluiting gebaseerd zijn, juist op een moment dat rechtspopulisten de grenzen willen afsluiten in naam van vaderlandsliefde en vreemdelingenhaat.

Bron: Vaticannews.va/Domradio