Duitse studie schetst enkele opmerkelijke trends in bejaardenzorg

Bejaarden willen liefst zo lang mogelijk thuis verzorgd worden, maar staan ook niet weigerachtig tegenover een verblijf in een buitenlands rusthuis.
31/03/2016 - 15:32

In Duitsland zijn de resultaten voorgesteld van een grondige studie van PricewaterhouseCoopers (PCW) over de toekomstverwachtingen van senioren. Met de grootschalige enquête proberen de onderzoekers inzicht te krijgen in de toekomst van de bejaardenzorg.

Momenteel zijn in Duitsland 2,8 miljoen bejaarden op pleegzorg aangewezen. Tegen 2050 groeit dat aantal met een vierde tot 4 miljoen. Vandaag krijgt 70 procent van de senioren thuis zorg van familieleden. Daarvan krijgt een vijfde professionele ondersteuning voor de medische verzorging of het huishouden. 30 procent van de bejaarden verblijft in een bejaardenhuis of serviceflats.

Verdere uitbouw van bejaardenzorg thuis

De studie maakt duidelijk dat er niet allereerst nood is aan de bouw van nieuwe rusthuizen, maar vooral aan deuitbouw van de ondersteuning van de bejaardenzorg thuis. Duitse senioren willen zo lang mogelijk thuis blijven en bijna 40 procent is bereid een bedrag van 250 tot 500 euro per maand te betalen voor deskundige ondersteuning. Dat bedrag is overigens nog steeds aanzienlijk minder dan de kosten van een verblijf in een rusthuis. Volgens de studie van PricewaterhouseCoopers ligt hier naar de toekomst een heel domein vrij voor nieuwe tewerkstelling.

Een buitenlands rusthuis

Een tweede opmerkelijke conclusie is dat de Duitse bejaarden graag bereid zijn om zich in een rusthuis in het buitenland te laten verzorgen, om daarmee maandelijks een bedrag tot 1.000 euro te besparen. Dat daarbij gedacht wordt aan verzorging in degelijke (nog te bouwen) rusthuizen net over de grens in Polen wekt geen verbazing, omdat nu al vele Polen in de zorg of het huishouden in Duitsland actief zijn. Duitse bejaarden dromen daarbij echter allereerst van een verblijf in een rusthuis in het zonnige Spanje of Portugal, en in mindere mate in Griekenland. De belangstelling voor dergelijke zorg in het buitenland is volgens de auteurs van de studie verrassend hoog. Dat inspireerde de krant Die Welt voor een artikel over de studie met als titel: Oma-export wordt populair.

Bron: KNA/Die Welt. 

© Begijnhofkerk Brussel