Duitsers kiezen populairste kerklied (video)

Naar aanleiding van een nieuw liedboek hield de Evangelische Kerk in Duitsland (EKD) een enquête bij gelovigen naar hun favoriete kerkliederen.
03/10/2021 - 12:32

Duitse protestanten hebben Von guten Mächte (Door zachte krachten liefdevol omringd) verkozen tot beste kerklied. De compositie is geïnspireerd door een beroemd gedicht, dat de protestantse dominee Dietrich Bonhoeffer vanuit de gevangenis in een brief naar zijn verloofde stuurde.

De Evangelische Kerk in Duitsland (EKD) lanceerde in mei een wedstrijd, naar aanleiding van het nieuwe hymnenboek voor de Duitstalige protestantse kerken. Daarbij werd de gelovigen gevraagd om een top vijf van hun favoriete kerkliederen door te sturen. De wedstrijd kende een massale respons. Meer dan tienduizend mensen stuurden hun favoriete liederen door. Dat leverde uiteindelijk een breed gamma van 2.500 kerkliederen op. Maar de hymne naar het gedicht van Bonhoeffer, die vooral populair is aan het einde van kerkdiensten en bij uitvaartplechtigheden, kreeg ruimschoots de voorkeur.

Volgens EKD-preses Heinrich Bedford Strohm dankt het lied zijn populariteit aan zijn authenticiteit. De tekst werd door Bonhoeffer aan zijn geliefde verstuurd voor oudejaarsavond en op een moment dat hij zich op de rand van leven bevond. Wij ervaren nog altijd die kracht als wij de hymne vandaag zingen.