Duitsland: bisschop Lohmann verdedigt kernuitstap

Volgens Rolf Lohmann, de hulpbisschop van Münster, vervult Duitsland een voortrekkersrol wereldwijd door al zijn kerncentrales te sluiten.
17/04/2023 - 16:14
De kerncentrale van Isar
De kerncentrale van Isar © Wikipedia

Rolf Lohmann, de hulpbisschop van Münster en binnen de Duitse Bisschoppenconferentie (DBK) referent voor milieu en klimaat, verdedigdt de uitfasering van kernenergie in zijn land. Hij lanceert een oproep om nóg sterker in te zetten op hernieuwbare energiebronnen om energiezekerheid te garanderen. De resterende kerncentrales in Emsland, Neckarwestheim 2 en Isar 2 moesten in principe al eind 2022 sluiten. Maar vanwege de huidige energiecrisis werd de sluiting van de allerlaatste kerncentrales uitgesteld tot afgelopen zaterdag 15 april 2023.

Mgr. Lohmann is erg blij met de voortrekkersrol van de Bondsdag. Hij doet een warme oproep om de ingeslagen weg te blijven bewandelen. Wij moeten duidelijk maken dat het mogelijk is om voldoende energie te produceren of op te wekken uit wind, water en zon. Zelfs zonder kolen en kernenergie. God heeft ons de verantwoordelijkheid gegeven voor zijn schepping. Het is aan ons om onze verantwoordelijkheid te nemen en waar mogelijk afval en vuil te vermijden. Dit geldt voor nucleair afval, plasticzakken, fijn stof en koolstofdioxide.

De hulpbisschop steunt het klimaatprotest, al benadrukt hij dat dit altijd geweldloos moet verlopen. Ik word geraakt door de oprechte bezorgdheid van activisten voor het klimaat, ongeacht hun leeftijd. Daarmee zetten zij zich ook in voor onze toekomst.  Hij betreurt dat sommige activisten radicaliseren en breken met de rechtstaat, waarbij zij gebouwen en kunstwerken gaan bekladden. Daardoor veroorzaken zij veel schade voor de klimaatzaak en ondergraven zij het draagvlak van de beweging.

Bron: Kathpress.at