Duitsland: bisschop van Mainz zet in op parochienetwerken

Volgens bisschop Peter Kohlgraf van het Duitse Mainz is de parochie van de toekomst een netwerk, dat door een priester wordt gecoördineerd.
18/04/2022 - 10:00
Bisschop Kohlgraf van Mainz
Bisschop Kohlgraf van Mainz © Vatican Media

Peter Kohlgraf, bisschop van het Duitse Mainz, voert vanaf 28 april 2022 een ingrijpende parochiehervorming door in zijn bisdom. Het vernieuwende ligt in het feit dat een parochiefederatie niet zozeer beschouwd wordt als een fusie van parochies, maar als een groot parochienetwerk dat niet alleen de parochiekerken op het grondgebied van de federatie omvat, maar ook alle gebouwen en instellingen die met de parochies verbonden zijn en alle activiteiten die er ontwikkeld worden. Zo wordt een netwerk tot stand gebracht dat de parochie van morgen toekomstgericht moet vorm geven. 

Het bisdom Mainz telt tot eind van de maand nog 134 parochies. Maar die worden op 28 april gefusioneerd tot 46 eenheden, als aanzet tot evenveel parochienetwerken. In sommige regio’s zijn de fusie en samenwerking al fel gevorderd, maar elders staat die geprofessionaliseerde vorm van pastoraat in teamverband nog maar in de kinderschoenen, verduidelijkt bisschop Kohlgraf. 

Volgens de plannen blijft een priester aan het hoofd van elke eenheid. Maar die is nu niet langer een eenzame strijder, zoals dat in het verleden te vaak het geval was. In onze toekomstvisie moeten parochies niet meer alles doen. Wij moeten ons de vraag stellen hoe wij een kerkelijke locatie op de beste manier kunnen gebruiken. Zo kan dekathedraal van Mainz in de toekomst dienst doen als een muzikaal middelpunt en centrale biechtkerk met pastorale zorg. Andere kerken zullen zich toeleggen op prediking, spiritueel aanbod of een meer liturgische focus.

Bron: Vaticannews/Katholisch.de