Duitsland: evangelische Kerk overlegt

Het klimaat en de oorlog in Oekraïne staan centraal op de synode van de Evangelische Kerk in Duitsland (EKD) in Magdeburg.
09/11/2022 - 16:58

Vandaag eindigt in de Duitse stad Magdeburg de synode van de Evangelische Kerk van Duitsland (EKD). Hoog op de agenda van het overleg staan de klimaatbescherming in de EKD, de ethiek van de vrede en de aanpak van seksueel misbruik. De synode is het hoogste overlegorgaan van de EKD. Zij is samengesteld uit 128 leden, die ca. 19,7 miljoen Duitse lutheranen en een 1.300-tal protestantse gemeenten vertegenwoordigen. 

Oecumene

Bij het begin van de bijeenkomst was mgr. Gerhard Feige, de katholieke bisschop van Magdeburg te gast voor een uitzeenzetting over het thema synodaliteit. Hij vertelde er dat het wereldwijde synodale proces waartoe paus Franciscus in 2021 heeft opgeroepen van bij aanvang streeft naar een synode van het hele volk van God en niet alleen van de bisschoppen. Hij vestigde ook de aandacht op de belangrijke oecumenische dimensie van synodaliteit, omdat de deelname van iedereen die gedoopt is belangrijk is. Levende synodaliteit in de Kerk is ook een mogelijkheid om elkaar nog beter te leren kennen en begrijpen.

Lees verder onder de foto's.

Bisschop Gerhard Feige te gast bij de synode van de Duitse lutheranen
Bisschop Gerhard Feige te gast bij de synode van de Duitse lutheranen © EKD

Pacifistische vleugel

EKD-raadsvoorzitter Annette Kurschus, die een jaar geleden de Beierse bisschop Heinrich Bedford-Strohm is opgevolgd als voorzitter van de EKD, herhaalde bij de start haar oproep voor een onderhandelde vrede in Oekraïne, waarvoor zij eerder felle kritiek had gekregen. Zij verduidelijkte dat wapenleveringen wel degelijk gerechtvaardigd kunnen zijn en dat de stem van de bevolking van Oekraïne bij het zoeken naar een oplossing moet worden gehoord. Maar ze vergeleek tegelijk haar oproep met de wonderbaarlijke visvangst, waarbij Jezus de visser Simon Petrus vroeg om het water op te gaan en het net opnieuw uit te gooien. Dat werd uiteindelijk beloond met een rijke vangst. 

Kurschus gaf toe dat de EKD door het dalende aantal leden en de teruglopende inkomsten voor grote uitdagingen wordt geplaatst. Maar dat mag de Kerk niet in de verleiding brengen om de blik naar binnen te richten en afbreuk te doen aan haar inzet voor gerechtigheid en de bestrijding van armoede, vooral met een koude winter in het vooruitzicht.  

Lees verder onder de foto.

De 22-jarige klimaatactiviste Aimée van Baalen
De 22-jarige klimaatactiviste Aimée van Baalen © EKD

Klimaat

Opmerkelijk nog was het minutenlange applaus dinsdag voor de 22-jarige Duitse klimaatactiviste Aimée van Baalen van de klimaatbeweging Last Generation, die onderstreepte dat de steun van de kerken nodig is in de strijd voor het klimaat. Zij vroeg begrip voor de acties van burgerlijke ongehoorzaamheid, want velen zijn met haar van mening dat andere vormen van protest uitgeput zijn. Wij hebben uw hulp nodig bij het verzet, wij hebben de protestantse Kerk nodig. Jullie hebben de mogelijkheid om je stem te verheffen voor de mensen in het Zuiden, maar ook voor de mensen in Duitsland.

Bisschop Kristina Kühnbaum-Schmidt sprak haar waardering uit voor de klimaatbeweging, omdat zij ons geweten uitdaagt. Zij is ervan overtuigd dat kerken een rol kunnen spelen om actievoerders in gesprek te brengen met politici. Synodevoorzitter Anna Nicole Heinrich had vooral bedenkingen bij het veelvuldige gebruik van de preventieve hechtenis, waarmee de overheid zich op juridisch glad ijs begeeft en waarmee jongeren die bereid zijn tot een constructief gesprek in een criminele hoek worden gezet waar ze niet thuishoren. Voormalig EKD-voorzitter Heinrich Bedford-Strohm formuleerde kritiek op de zinvolheid van sommige acties en vroeg zich af welk nut het heeft om moeders met straatblokkades urenlang te blokkeren als zij hun kinderen van school afhalen of om prachtige kunstwerken te bekladden. Dergelijke acties werken volgens hem contraproductief en dreigen het draagvlak van de strijd voor het klimaat te ondermijnen. 

Bron: EKD/Süddeutsche Zeitung