Duitsland: geloofsvervolging vaak geweigerd als reden voor asiel
Open Doors klaagt aan dat moslims die zich tot het christendom bekeerd hebben vaak geen asiel krijgen in Duitsland, ondanks het gevaar van geloofsvervolging in hun vaderland. In vele landen riskeren bekeerlingen nochtans de doodstraf en in alle geval discriminatie en uitsluiting. Volgens de Duitse sectie van Open Doors werden tussen 2017 en mei 2021 door het Federale Bureau voor Migratie en Vluchtelingen (BAMF) en administratieve rechtbanken tienduizenden asielaanvragen van bekeerlingen geweigerd.
Open Doors bestudeerde de informatie over 5.207 christelijke bekeerlingen. De meesten zijn afkomstig uit Iran (3.081), Syrië (855), Afghanistan (754), Irak (206), Pakistan, Eritrea en Nigeria. Velen van hen, merkt Open Doors op, bekeerden zich pas later en mee gemotiveerd door de hulp die zij van christenen en christelijke organisaties hebben gekregen na hun vertrek uit hun vaderland. Daardoor kunnen zij niet aantonen dat zij in eigen land omwille van hun geloof werden vervolgd.
Volgens Open Doors ontbreekt het de Duitse overheid vooral aan normen en toereikende criteria om te achterhalen of de vluchtelingen bij hun terugkeer wel degelijk geloofsvervolging riskeren. Bijkomend probleem is dat sommigen geloofsvervolging veinzen om als vluchteling erkend te worden. Dat zorgt ervoor dat bekeerlingen van bij de aanvang met het nodige wantrouwen worden bejegend.
Bron: Open Doors/Katholisch.de