Duitsland: katholieke Kerk maakt vuist tegen mensenhandel
In Berlijn vond van de week een conferentie plaats over de vraag welke extra inspanningen de katholieke Kerk nog kan doen in de strijd tegen mensenhandel en gedwongen prostitutie. De bijeenkomst was een initiatief van de Duitse Bisschoppenconferentie (DBK) en bracht kerkleiders, pastorale verantwoordelijken en externe experts samen.
Bendes
De deelnemers bogen zich onder meer over de illegale arbeidsomstandigheden, bijvoorbeeld in de voedingsmiddelenindustrie, bouwsector en de zogenaamde 24-uurszorg waar migranten en vluchtelingen tegen een hongerloon worden ingezet in het huishouden. Almaar vaker ook verrijken georganiseerde bendes zich met de organisatie van transporten van illegale vluchtelingen, zonder zich om hun lot te bekommeren. Naarmate de grenzen almaar sterker worden afgeschermd, wordt hun handel lucratiever, was te horen op de conferentie. De bijeenkomst in Berlijn bood ook de gelegenheid om onderling contacten uit te bouwen en ervaringen uit te wisselen.
De Duitse bisschoppen gaven vorig jaar ook al hun steun aan een Europees actieplan tegen de mensenhandel. Dat omvat onder meer de oprichting van een herstelfonds voor slachtoffers, ongeacht hun juridische status. De financiële middelen daarvoor moeten onder meer komen van in beslag genomen vermogen van mensenhandelaars.
Bron: DBK/Domradio