Duitsland: kritiek op verhuis Theologische Hogeschool

Volgens voormalig rector van Sankt Augustin, heeft het aartsbisdom Keulen het dossier van de hogeschool tegen de afspraken in naar zich toegetrokken.
12/11/2022 - 09:00
Kölner Hochschule für Katholische Theologie
Kölner Hochschule für Katholische Theologie © KHKT

Peter Ramers, de voormalige rector van de gerenommeerde Sankt Augustin Hoheschule, oorspronkelijk gesticht door de missionarissen van Steyl, is erg kritisch voor de verhuis van de school naar Keulen. Volgens Ramers was nochtans afgesproken dat het aartsbisdom Keulen voor 15 procent financieel zou bijspringen. Wij beschouwden dit destijds als een genereus gebaar. De juridische status en de locatie van de hogeschool stonden voor ons nooit ter discussie.

Pas later werd duidelijk dat de voormalige directeur Martina Köppen en rector Christoph Ohly in april 2019 een afspraak hadden gemaakt over de overname van de hogeschool en een verandering van locatie, die aan de commissies van het aartsbisdom noch aan het publiek werden meegedeeld. Voormalige rector Ramers beschuldigt kardinaal Rainer Maria Woelki, de aartsbisschop van Keulen, van een vijandige overname. Die krijgt al langer het verwijt dat hij met de Kölner Hochschule für Katholische Theologie (KHKT) een conservatief tegenwicht wil vormen voor de Katholieke Theologische Faculteit van de Universiteit van Bonn. Ramers heeft ook bedenkingen bij de toekomstige financiering, omdat ruim 3 miljoen euro per jaar momenteel wordt gedekt uit een fonds dat ter beschikking staat van het aartsbisdom. Maar dat geld raakt op. Vanaf 2023 zou een stichting de financiering overnemen, maar daarvoor is er momenteel geen plan en er zijn al evenmin inkomsten. 

Bron: Katholisch.de/KNA