Duitsland: Synodale Weg pijnlijk verdeeld

Ondanks het conflict bij de opening van de jongste sessie van de 'Synodale Weg' werden toch belangrijke documenten goedgekeurd.
12/09/2022 - 16:11

Een 200-tal afgevaardigden hebben tot afgelopen zaterdag in Frankfurt deelgenomen aan de vierde sessie van de Synodale Weg, het dialoogproces tussen de Duitse katholieke leken en de bisschoppen. Daarbij liepen de emoties hoog op toen duidelijk werd dat het document over de seksuele moraal niet de vereiste tweederdemeerderheid kreeg van de Duitse bisschoppen, terwijl een ruime meerderheid van de vergadering zijn goedkeuring had gegeven. Daarover ontstond veel wrevel omdat vele tegenstemmers niet hadden deelgenomen aan de verschillende fases van het synodale pad, zoals hoorzittingen, fora en de bespreking van en de stemming over moties. Anderzijds was er ook het argument dat bepaalde voorstellen ter 'afzwakking' of nuancering vooraf niet ernstig werden genomen en zelfs niet ter stemming werden gebracht. De voorzitter van het Centrale Comité van Duitse katholieken (ZdK), Irme Stetter-Karp, waarschuwde na afloop op een persconferentie ervoor dat veel geëngageerde leken op een gegeven moment niet langer bereid zouden zijn om nog deel te nemen aan het dialoog- en hervormingsproces. 

Lees verder onder de de afbeelding.

Bisschop Georg Bätzing en Zdk-voorzitter Irme Stetter-Karp
Bisschop Georg Bätzing en Zdk-voorzitter Irme Stetter-Karp © Synodaler Weg/Maximilian von Lachner

Gelukkig werd het worstcasescenario vermeden. Uiteindelijk werd een ruime meerderheid gevonden voor beleidsnota’s over de herziening van de rol voor vrouwen in de kerk (91,92 procent onder alle afgevaardigden en 81,82 procent onder bisschoppen) en een herbeoordeling van het document over homoseksualiteit met een oproep voor een wijziging van de relevante passages in de catechismus. De stemming over een actietekst met de koers voor de oprichting van een nieuw landelijk advies- en bestuursorgaan – de zogenaamde synodale raad – werd uitgesteld naar latere datum. Maar op de laatste dag van de vierde synodale vergadering werd ook bij de bisschoppen voldoende steun gevonden voor een synodale commissie die de oprichting van een ‘synodale raad’ van bisschoppen en leken - en dus een nieuw, collegiaal bestuursorgaan van de katholieke Kerk in Duitsland - zal voorbereiden. Zo werd belet dat de doodsteek werd gegeven aan de Synodale Weg. 

Uiteindelijk werden in Frankfurt slechts 4 van de 14 voorgestelde teksten grondig besproken. Volgens velen is het dan ook duidelijk dat dit synodale pad niet kan beperkt blijven tot de vijf, aanvankelijk geplande sessies. ZdK-voorzitter Stetter-Karpsprak na afllop over een uitputtende synodale bijeenkomst waarin ondanks de aanvankelijke teleurstelling veel is bereikt. Bisschop Georg Bätzing, de voorzitter van de Duitse Bisschoppenconferentie (DBK), benadrukte dat de bijeenkomst baanbrekende beslissingen had genomen die een signaaleffect hebben voor mensen die zich nog altijd verbonden voelen met de Kerk.