Duizend Duitse martelaren tijdens twintigste eeuw

Paus Franciscus kreeg een exemplaar van het martyrologium met de levensbeschrijving van Duitse martelaren uit de 20ste eeuw.
24/09/2023 - 15:54
Franciscus ontvangt het martyrologium van de Duitse martelaren
Franciscus ontvangt het martyrologium van de Duitse martelaren © Vatican Media

Deze week werd aan paus Franciscus het achtste deel overhandigd van een boek over Duitse martelaren van de twintigste eeuw. ‘Zij komen voornamelijk uit vier gebieden: namelijk de tijd van het nationaal-socialisme, de tijd van het communisme, het zogenaamde ‘zuiverheidsmartelaarschap’ en ten slotte ook de missiegebieden. De overgrote meerderheid zijn missionarissen van Steyl die het leven verloren in Azië, vooral in China, Papoea-Nieuw-Guinea en de Filippijnen’, verduidelijkt de verantwoordelijke voor het project, prelaat Helmut Moll.

Het eerste deel van de serie boeken over martelaren van 20ste eeuw verscheen in 1999 en werd toen aan paus Johannes Paulus II overhandigd.

Projectleider Helmut Moll vertelde dat de paus sterk onder de indruk was van het hoge aantal Duitse martelaren: ‘Omdat ik wist dat hij een zwak heeft voor Azië en er ooit van droomde om als missionaris naar Japan te reizen, heb ik er zijn aandacht op gevestigd dat de meerderheid van de martelaren in het achtste deel missionarissen van Steyl zijn die in Azië actief waren.’

De publicatie is een onderdeel van een project dat in 1994 door paus Johannes Paulus II in het vooruitzicht van het Jubeljaar werd gelanceerd, waarbij aan de nationale bisschoppenconferenties werd gevraagd om de geschiedenis van martelaren van alle landen en alle continenten in de 20e eeuw te verzamelen. 

Bron: Vaticannews.va