Eerste Afrikaanse bisschop aan coronabesmetting overleden

Emeritus bisschop Gérard Mulumba Kalemba (82) van Mweka in DR Congo is een week geleden aan de gevolgen van een coronabesmetting overleden.
22/04/2020 - 13:53
Mgr. Mulumba
Mgr. Mulumba © Cenco

Monseigneur Gérard Mulumba Kalemba, emeritus bisschop van Mweka, is op 15 april als eerste bisschop op het Afrikaanse continent aan het coronavirus overleden. De 82-jarige emeritus bisschop overleed in een ziekenhuis in Kinshasa, waar hij voor verzorging was opgenomen. Hij leidde ruim 28 jaar het bisdom Mweka. Het overlijden van de bisschop werd op de website van de Congolese Bisschoppenconferentie (CENCO) bekendgemaakt.

Mgr. Mulumba Kalemba is een oom van de huidige Congolese president, Félix Antoine Tshisekdi. Hij werd geboren in Kananga, in de provincie Centraal Kasai. In 1967 werd hij tot priester gewijd. In 1989 volgde hij onze landgenot Marcel Van Rengen op als bisschop van Mweka. In in 2017 ging hij met emeritaat en werd opgevolgd door mgr. Oscar Nkolo Kanowa.

Kardinaal Philippe Nakellentuba Ouédraogo, de aartsbisschop van Ouagadougou in Burkina Faso en voorzitter van het Symposium van de Bisschopconferenties van Afrika en Madagaskar (SCEAM), werd onlangs ontslagen uit het ziekenhuis. Hij raakte als eerste Afrikaanse katholieke bisschop besmet met het coronavirus.

De aankondiging van het overlijden van de Congolese bisschop valt samen met de alarmerende berichten over de terugkeer van ebola in het land. Die epidemie heeft sinds augustus 2019 al aan meer dan 2.200 mensen het leven gekost. De Congolezen hoopten dat die epidemie achter de rug lag. Maar begin april werd een nieuwe eboladode gemeld in Beni.

Bron: Cenco/Religion Digital