Eerste Amerikaanse heilige krijgt geen standbeeld in New York

Volgens de kunststichting is de populaire heilige onvoldoende representatief voor de etnische- en genderdiversiteit in New York.
21/08/2019 - 10:16
Moeder Cabrini
Moeder Cabrini © r.r.

De beslissing van een kunststichting in New York doet wereldwijd de wenkbrauwen fronsen omdat zij een standbeeld weigert voor Frances Xavier Cabrini m.s.c., beter bekend als Moeder Cabrini. De religieuze werd in Italië geboren, maar verhuisde naar de VS. In november 1880 stichtte zij samen met zes medezusters de Missionarissen van het Heilig Hart van Jezus (m.s.c.), een congregatie waarvan zij tot aan haar dood ook de eerste algemene overste was. De zusters namen wezen en vondelingen op, openden een dagschool en gaven handwerklessen. Op 7 juli 1946 werd zij als eerste Amerikaanse staatsburger heilig verklaard.  

De kunststichting She Build NYC, die in juni 2018 onder het beschermheerschap van Chirlane McCray (echtgenote van burgemeester Bill De Blasio) werd opgericht, vatte het plan op om meer vrouwenbeelden te maken voor de stad New York. Daarop werd een lijst opgesteld van vrouwen die voor een dergelijk standbeeld in aanmerking kwamen. Ruim 2.000 mensen brachten een stem uit en meer dan 10 procent daarvan sprak een voorkeur uit voor de Amerikaans-Italiaanse heilige, meer dan dubbel zoveel als voor Jane Jacobs die tweede eindigde.

De krant New York Post schrijft dat die publiekkeuze niet in de smaak viel van het organiserende She Build NYC. De stichting selecteerde zeven andere vrouwen, waarvan er slechts 3 in de top 10 voorkwamen en met onder meer ook twee dragqueens (waarvan via een kunstgreep de stemmen werden opgeteld). Ook Rodriguez-Trias, op 47 de eerste Latina en oprichtster van het Comité voor Abortusrechten, krijgt een standbeeld. She Build NYC stelt 5 miljoen dollar ter beschikking voor de realisatie van de beelden.

She Build NYC zelf noemt de door haar geselecteerde vrouwen een mooie weerspiegeling van de etnische- en genderdiversiteit van New York, al blijkt daarbij niet langer plaats voor een katholieke heilige ... Blijft de vraag waarom de kunststichting een publieke enquête organiseerde, om de resultaten daarvan daarna volstrekt te negeren…

Bron: CNA