Eerste dierengrafkerk in Europa

Vanaf 2 december kunnen Duitsers hun huisdier in een kerk begraven.
23/11/2023 - 09:00
Voor velen is hun huisdier de beste vriend
Voor velen is hun huisdier de beste vriend © Image by senivpetro on Freepik

In een kerk in de Schwäbische Alb, een gebergte in het zuidwesten van Duitsland, wordt weldra de eerste dierengrafkerk van Europa geopend. Merkwaardig, want in principe kunnen dieren - hoe onwaarschijnlijk geliefd die ook zijn - geen begrafenis krijgen in een kerk. Volgens de Duitse protestantse predikant Jens Feld kan hun overlijden bij hun baasje echter wel een bijzonder groot lijden veroorzaken. In de zomer van 2011 stelde hij dan ook voor om christelijke dierenbegrafenissen te gaan organiseren. Maar dat plan botste al snel op fel verzet bij zowel de protestantse als de katholieke Kerk in Hessen. 

Dieren zijn steeds vaker als familie

De Duitse katholieke priester en zoöloog Rainer Hagencord, die zich al verschillende jaren verdiept in de relatie tussen mens en dier, zegt dat de verhouding tussen mens en dier de laatste twee decennia ingrijpend is veranderd. Hagencord staat aan het hoofd van het Instituut voor Theologische Zoölogie in Münster. ‘Tegenwoordig zijn dieren voor veel mensen familieleden.’ Door die bijzondere rol willen zij hen ook na hun dood met respect behandelen. ‘Het is dus niet onlogisch dat er nu ook een dierengrafkerk wordt geopend. Het rouwproces heeft rituelen nodig. Mensen willen afscheid nemen van hun metgezellen.’

Waardig afscheid

Om op die nood  in te spelen startte Ellen Weinmann met haar partner Florian Düsterwald drie jaar geleden samen een zelfstandige onderneming op, die zich zou toeleggen op het respectvol begraven van dieren. Inmiddels heeft hun bedrijf al meer dan 700 dierenbegrafenissen achter de rug.  Een jaar geleden kwamen zij te weten dat een gemeente van de methodisten van plan was om een kerk te verkopen. Het gebouw stond al jaren leeg en de methodistenparochie vierde haar zondagsdiensten inmiddels elders. Weinmann en Düsterwald wisten het gebouw op de kop te tikken en momenteel wordt het volop gerestaureerd. ‘Het is de bedoeling dat de kerk vanaf 2 december 2023 als dierengrafkerk dienst zal doen. Inmiddels zijn er al 50 aanvragen’.

Bron: Kathpress.at