Eerste eucharistie in gerestaureerde Sint-Juliaan der Vlamingen

De kerk en kunstwerken van de Sint-Juliaan der Vlamingenkerk in Rome werden de afgelopen 3 jaar gerenoveerd. 
18/01/2022 - 13:20
Opnieuw eucharistie in Sint-Juliaans der Vlamingen
Opnieuw eucharistie in Sint-Juliaans der Vlamingen © Belgische ambassade in Rome

Mgr. Gabriël Quicke, de nieuwe rector van de Sint-Juliaan-der-Vlamingenkerk, en bisschop Johan Bonny van Antwerpen hebben gisteren – na drie jaar onderbreking - voor het eerst opnieuw officieel een eucharistie geconcelebreerd in de bedevaartkerk van Sint-Juliaan der Vlamingen in Rome. 

Ontmoetingsplaats

Vanaf deze maand gaan de deuren van de Sint-Juliaan-der-Vlamingen opnieuw open. Niet alleen voor eucharistievieringen, maar ook voor de ontvangst van groepen. Vooral jeugdbewegingen en Erasmusstudenten hoopt hij in Rome te begroeten. De kerk is geen museum, maar een ontmoetingsplaats van God en mensen. Het gaat niet om gepolijst marmer en vergulde plafonds, maar om de zorg voor de armsten en de ontmoeting van aangezicht tot aangezicht, van hart tot hart, onderstreept Gaby Quicke in Tertio deze week. 
De Belgische kerk in Rome lanceert eerstdaags een nieuwe website.

Nationale kerk

San Giuliano dei Fiamminghi, zoals de kerk in het Italiaans heet, zou destijds aanvankelijk als pelgrimshospitaal opgericht zijn voor de inwoners van het graafschap Vlaanderen, die ten tijde van de kruistochten (eind 11de tot eind 13de eeuw) op bedevaart trokken naar Rome. De huidige kerk stamt uit de 17de en 18de eeuw. San Giuliano dei Fiamminghi is sinds 1844 de nationale kerk van de Belgen en de bedevaarders uit ons land naar Rome.

Bron: Belgische ambassade in Rome

Sint-Juliaan der Vlamingen
Sint-Juliaan der Vlamingen © Belgische ambassade in Rome