Eerste Europese bijeenkomst van hindoes en christenen in Vaticaan

De bijeenkomst in het Vaticaan moest de broederlijkheid en de samenwerking van christenen en hindoes in Europa bevorderen.
04/05/2023 - 14:00
De deelnemers van het forum konden ook kort paus Franciscus ontmoeten
De deelnemers van het forum konden ook kort paus Franciscus ontmoeten © Vatican Media

Het Dicasterie voor de Interreligieuze Dialoog heeft in samenwerking met het Hindoeforum van Europa, de Italiaanse Hindoe Unie en de Wereldraad van Kerken (WCC) een 25-tal vertegenwoordigers van het christendom en het hindoeïsme in Rome samengebracht voor een forum. Thema van het overleg en de ontmoeting van afgelopen dinsdag was: Hindoes en christenen in Europa: samen bouwen aan een op broederlijkheid gebaseerd nieuw humanisme

Het was de allereerste keer dat een dergelijke bijeenkomst op Europees niveau werd georganiseerd. Gespreksonderwerpen waren onder meer de nieuwe, veranderende relatie tussen de tradities van beide geloofsgemeenschappen in Europa, mogelijke manieren om de onderlinge samenwerking te bevorderen en de gemeenschappelijke inzet voor interreligieuze dialoog, solidariteit en gastvrijheid. 

De deelnemers konden ook kennismaken met het hindoeïstische concept van Vasudhaiva Kutumbakam (de hele wereld is één familie) en de encycliek Fratelli Tutti van paus Franciscus, als mogelijke aanzetten naar een nieuw humanisme in een intercultureel en interreligieus Europa. Woensdagmorgen woonden de deelnemers de algemene woensdagse audiëntie met paus Franciscus bij.

Bron: VIS