Eerste fase restauratie afgebrande Anzegemse Sint-Janskerk is af

De Sint-Janskerk van het West-Vlaamse Anzegem werd negen jaar geleden vrijwel compleet verwoest door een zware brand.
09/03/2023 - 13:53

De inwoners van het West-Vlaamse Anzegem konden afgelopen weekend voor het eerst een kijkje nemen in de Sint-Jan De Doperkerk nu de eerste fase van de restauratie is afgerond. De kerk, waarvan de fundamenten teruggaan tot ca. 1300, was nog maar pas gerestaureerd toen ze in 2014 vrijwel compleet werd verwoest door een zware brand. In januari 2021 ging een aannemer uit Brugge van start met de restauratie en de heropbouw van de toren, de sacristie en het koor. De toren kreeg opnieuw de houten vloerconstructies en plankenvloeren van voor de brand en de torenspits werd herbouwd in de tentvorm van de jaren 1920. Het plafond is met een houten gewelf in zijn oorspronkelijk staat hersteld.  

Lees verder onder de foto.

 

De heropbouw van de Sint-Janskerk in Anzegem
De heropbouw van de Sint-Janskerk in Anzegem © Gemeente Anzegem

Gebedsruimte

Bovenaan de kerk is een nieuw uurwerk geïnstalleerd. Ook de hele binnenruimte onder het dak van de romaanse toren is vernieuwd. Daarin zijn voorlopig alleen het beeld van Sint-Jan en de twee gerestaurteerde altaren (Sint-Jan de Doper en Onze-Lieve-Vrouw) , die uit de brand werden gered, teruggeplaatst. Er moet dus nog heel wat gedaan worden vooraleer kan gesproken worden over een officiële heropening van de (kerk-)kapel: bevloering, verwarming, elektriciteit, schilderwerken en daarna de volledige herinrichting om vieringen met beperk aantal aanwezigen te kunnen laten plaatsvinden. 

Binnentuin

De rest van het schip van de kerk wordt - op zijn minst voorlopig - niet opnieuw heropgebouwd. Schepen van onroerend erfgoed Louis De Groote vertelde aan Radio 2 dat dit een bewuste keuze is, omwille van de verminderde belangstelling voor religie. Het grootste deel van de kerk, het schip, wordt niet heropgebouwd. Het gemeentebestuur heeft beslist om daar een binnentuin van te maken. Maar het torendeel is wel gerestaureerd als kapel.

Bron: Radio 2/Focus-WTV/Gemeente Anzegem