Eerste gebedsoproep vanuit een moskee in Keulen

Valt de gebedsoproep van de muezzin vanop de minaret van een moskee onder de grondwettelijk gegarandeerde godsdienstvrijheid?
14/10/2022 - 17:14

In de centrale moskee van de wijk Ehrenfeld in de Duitse stad Keulen weerklonk vandaag voor het eerst de oproep voor het vrijdaggebed. De oproep weerklonk vanuit twee luidsprekers, die uitsluitend gericht zijn op de binnenplaats tussen de moskee en de kantoren van de moskee. Keulen telt ca. 1 miljoen inwoners. Maar 11 procent van hen is moslim. Keulen telt 36 moskeegemeenschappen, maar daarvan heeft er slechts één een aanvraag ingediend.

Hetstadsbestuur van Keulen gaf, na een debat dat een jaar in beslag nam, voor een periode van twee jaar op proef de toestemming, mits de oproep van de muezzin beperkt blijft tot 60 decibel.  De voorzitter van de Centrale Raad van Moslims, Aiman Mazyek, legde uit dat de oproep tot gebed een integraal onderdeel is van het moslimgebed. Hij maakt al lang deel uit van het dagelijkse leven in sommige steden in Duitsland en is een onderdeel van de ons door de grondwet gegarandeerde religieuze vrijheid. Dit zou eigenlijk vanzelfsprekend moeten zijn. De moskee wordt ondersteund door de Duits-Turkse moskeevereniging Ditib

De beslissing vond weerklank in heel Duitsland. De voormalige president van het constitutionele hof van Noordrijn-Westfalen, Michael Bertrams, sprak over een triomf voor de Turkse president Erdogan. Maar voorzitter Mazyek van de moslimraad ontkent dat dit initiatief een politiek karakter heeft. Rechtse gemeenteraadsleden probeerden tot op het laatste moment om het initiatief te dwarsbomen. Bettina Baum van de dienst Integratie van de stad Keulen verzekert dat de buurtbewoners werden geraadpleegd, dat de geluidsoverlast minimaal is en dat alles in het werk is gesteld om een zo ruim mogelijke acceptatie tot stand te brengen. 

Bron: Domradio