Eerste internationaal tornooi voor Vaticaans atletiekteam
Terwijl sportfans zich volop voorbereiden op het EK Voetbal en de Olympische Spelen in Tokio heeft het atletiekteam van het Vaticaan voor het eerst deelgenomen aan een internationaal tornooi. Daarbij werden een vierde (speerwerpen), een zesde (400 meter), een zevende (estafette) en een achtste plaats (3.000 meter) behaald. Maar van deelname aan de Olympische Spelen is het team nog erg ver verwijderd.
De atletiekploeg werd enkele jaren geleden opgericht door mensen met een passie voor het lopen. Later werd het team naar andere competities uitgebreid. Als clubkleur werd gekozen voor geel en wit, de kleuren van het Vaticaan. In 2017 volgde ook de erkenning van het team door de Pauselijke Raad voor de Cultuur, die zich al veel langer inzet in de strijd tegen doping en racisme in de sport. In 2019 werd een samenwerkingsakkoord afgesloten met de Italiaanse Atletiekbond. Nog datzelfde jaar werd een eerste medaille gewonnen, toen een priester als tweede over de meet kwam in de marathon van Messina. Ondertussen heeft Michela Ciprietti, die de halve marathon in Wenen won, zich ontpopt tot onbetwiste leider van het team. Zij viel dit keer wel uit in de marathon wegens een blessure.
De atletiekploeg is exclusief samengesteld uit medewerkers van het Vaticaan, zowel geestelijken als leken en zowel mannen als vrouwen. Van de leden van de Zwitserse garde mag verwacht worden dat zij sportief zijn, maar minder vanzelfsprekend is dat ook medewerkers van Radio Vaticaan of de Vaticaanse Musea lid zijn. Momenteel telt de sportploeg een zestigtal leden. Er is echter geen enkele bisschop of kardinaal lid van het team. Het team heeft wel twee Afrikaanse moslims, die als migrant naar Italië kwamen afgezakt, als ereleden. Dat maakt ook duidelijk dat vriendschap en broederschap bij het team voorrang krijgen op de prestaties.
Voor het Kampioenschap van Kleine Europese Landen vaardigde het Vaticaanse team zeven atleten af, die deelnamen aan het speerwerpen voor vrouwen, de 400 meter, de 3.000 meter en de estafette voor mannen. Het stokje dat tijdens de aflossing werd doorgegeven was persoonlijk ondertekend door paus Franciscus. Zij gingen in San Marino in competitie met 170 atleten uit San Marino, Albanië zelf, Andorra, Armenië, Cyprus, Georgië, Gibraltar, Kosovo, Liechtenstein, Luxemburg, Macedonië, Malta, Moldavië, Monaco en Montenegro.
Bron: Sir/Domradio/Roma Sette