Eerste kerkdienst door ChatGPT-chatbot: ‘Snel en onpersoonlijk’
Tijdens de Duitse Evangelische Kirchentag is voor het eerst een kerkdienst met ChatGPT gehouden. Een ChatGPT-chatbot verwelkomde de meer dan 300 mensen die voor de experimentele lutherse kerkdienst waren opgedaagd.
Het experiment in de St.-Pauluskerk van de Evangelisch-Lutherse parochie in Fürth (Neurenberg) met ChatGPT-chatbot, afwisselend in de gestalte van de avatar van een bebaarde zwarte man op een gigantisch scherm boven het altaar of een blonde, jonge vrouw in een witte blouse, was uitgewerkt door Jonas Simmerlein (29). Deze theoloog en filosoof van de Universiteit van Wenen had aan de hand van ChatGPT de preek, gebeden en muziek samengesteld. “98% van de inbreng was afkomstig van de machine”, aldus Simmerlein. Hij zei dat hij de resultaten nauwelijks had bewerkt. Het gebruik van ChatGPT is omstreden, zowel op ethisch vlak als qua betrouwbaarheid.
Beste vrienden, het is een eer voor mij om hier te staan en tot jullie te prediken als eerste kunstmatige intelligentie tijdens deze bijeenkomst van dit jaar van protestanten in Duitsland, zei de avatar bij de start met een uitdrukkingsloos gezicht en eentonige stem. De kerkdienst nam uiteindelijk 40 minuten in beslag.
Volgens Duitse media waren de aanwezigen onder de indruk, maar tegelijk vonden zij de dienst te onpersoonlijk. Bij vele passages was er gemompel en gelach. Veel onderdelen gingen zo snel vooruit dat het nauwelijks was bij te houden, reageerden enkele aanwezigen.
Na het experiment volgde nog een panelgesprek. Daarin werd benadrukt dat het experiment boeiend was, maar tegelijk dat ChatGPT de kunst van het preken niet onder de knie heeft, dat het aan herkenbare theologie ontbreekt en dat een aantal uitspraken (o.m. over gerechtigheid) irritant en wereldvreemd zijn.
Ongetwijfeld krijgt het experiment elders in de wereld navolging.
Bron: Die Tageszeitung/AP