Eerste kerkelijke conferentie voor de Amazone

CEAMA werd door paus Franciscus opgericht om het uitgestrekte gebied van de Amazone en zijn bevolking beter te beschermen.
13/08/2023 - 14:39
Het regenwoud van de Amazone beslaat bijna vijf procent van de aarde en meer dan tweederde van het Zuid-Amerikaanse continent
Het regenwoud van de Amazone beslaat bijna vijf procent van de aarde en meer dan tweederde van het Zuid-Amerikaanse continent © Vatican Media

De Kerkelijke Conferentie van de Amazone of CEAMA, zeg maar de Bisschoppenconferentie voor de Amazone, komt voor het eerst samen in Manaus, in het noorden van Brazilië. Het overlegorgaan voor de Amazoneregio, met negen landen en een territorium dat zo groot is als het Europese continent, is het resultaat van de bijzondere bisschoppensynode over de Amazone en de postsynodale exhortatie Ecclesia in Amazonia. 

CEAMA moet de synodaliteit bevorderen, een impuls geven aan de gemeenschappelijke pastorale actie en de inculturatie van het christelijke geloof versterken. CEAMA moet ook toezien op het pastorale plan van de katholieke Kerk voor de regio.

Het overlegorgaan wordt geleid door kardinaal Pedro Barreto, de aartsbisschop van Huancayo (Peru). De bijeenkomst in Manaus brengt vertegenwoordigers samen uit de Antillen, Bolivia, Brazilië, Colombia, Ecuador, Peru en Venezuela, die telkens zijn vertegenwoordigd door een delegatie bestaande uit een bisschop, priester of diaken, religieuzen en leken. Daarnaast nemen er ook afgevaardigden deel van de Conferentie van Latijns-Amerikaanse Bisschoppen (CELAM), Red Eclesial Panamazónica (het Kerkelijke Netwerk voor het Amazonewoud REPAM), de Unie van Mannelijke en Vrouwelijke religieuzen uit Latijns-Amerika en de Caraïben (CLAR) en de Caritaskoepel voor Latijns-Amerika. 

Bron: CEAMA/Vida Nueva