Eerste Koreaanse martelaar krijgt standbeeld in Rome

Andrew Kim Taegon was de eerste priester en tevens de eerste Koreaanse heilige.
16/09/2023 - 11:00
Koreaanse martelaren
Koreaanse martelaren © Vatican Media

Op 16 september wordt in de late middag in een buitennis van de Sint-Pietersbasiliek in Rome een marmeren beeld geplaatst van de Koreaanse heilige en martelaar Andrew Kim Taegon. Het standbeeld van de Koreaanse beeldhouwer Han Jin-Sub is 4 meter hoog en weegt ongeveer 6 ton. 

Het wordt na de eucharistie onthuld door kardinaal Lazarus Heung-sik You, voormalig bisschop van Daejeon en huidig prefect van het Dicasterie voor de clerus. De inhuldiging wordt bijgewoond door een groep van 300 bisschoppen, priesters, vrouwelijke religieuzen en leken die voor deze gelegenheid vanuit Korea naar Rome reizen en er die morgen een ontmoeting hebben met paus Franciscus. 

Het totale aantal Koreaanse martelaren wordt geschat op ongeveer tienduizend. Maar slechts van 103 gelovigen is het martelaarschap bekend en gedocumenteerd. Sint-Andreas Kim Taegon (1821-1846) was een Koreaanse priester. Hij werd als eerste Koreaan erkend als martelaar en later ook heilig verklaard. Hij is in 1821 geboren in een gezin van christelijke bekeerlingen en werd op 15-jarige leeftijd gedoopt. Na zijn opleiding aan een seminarie in Macau werd hij in 1845 tot priester gewijd. Daarmee werd hij officieel de eerste katholieke priester van Korea. Hij werd gearresteerd en vervolgd vanwege zijn evangelisatie-inspanningen tijdens het bewind van de koninklijke Joseon-dynastie en werd op 16 september 1846, op 25-jarige leeftijd, onthoofd. Volgens Kardinaal Lazarus Heung-sik U is de verering in zijn land voor deze heilige bijzonder groot. ‘Dit is een grote eer voor de katholieke Kerk in Korea.’

Bron: Vaticannews.va