Eerste prior van Saint-André de Clerlande overleden

Dom Frédéric Debuyst, de voormalige prior van Clerlande, was kunstkenner, expert kerkinterieur en kenner van het werk van Romano Guardini.
14/12/2017 - 14:17

Dom Frédéric Debuyst, die de stichting van het benedictijnenklooster Saint-André de Clerlande in de buurt van het Waals-Brabantse Ottignies heeft voorbereid, is op 95-jarige leeftijd overleden. Dom Debuyst werd na de stichting in 1970 de eerste prior van Sint-Andriesklooster op een boogscheut van Louvain-la-Neuve.

Frédéric Debuyst, op 10 oktober 1922 in Wemmel, studeerde in Lausanne en Luxemburg en aan het pauselijke Sint-Anselmuscollege in Rome. In 1943 trad hij in in de Sint-Andriesabdij van Zevenkerken bij Brugge en werd in 1948 tot priester gewijd. Hij was expert kerkelijke kunst en architectuur en een kenner van het werk van de theoloog en filosoof Romano Guardini. Tot in het buitenland werd zijn hulp ingeroepen voor de inrichting van liturgische ruimtes, in de geest van de liturgiehervorming van het Tweede Vaticaans Concilie.

Dom Debuyst droomde ervan om van Saint-André de Clerlande een bruggenhoofd te maken voor de missie van de bendictijnen in China, maar dat ambitieuze project kreeg nooit concreet vorm.

De uitvaart van dom Debuyst vindt plaats op zaterdag 16 december om 10.30 uur in de kloosterkerk van Saint-Adnré de Clerlande.

Bron: La Libre Belgique