Een van de eerste redacteurs van Kerk & leven overleden

De assumptionist Jan Teuwen werd zaterdag begraven. Hij behoorde tot de eerste redacteurs van Kerk & leven.
29/08/2016 - 17:11

Op 21 augustus is pater Jan Teuwen, de voormalige directeur van het reisbureau ICTAM en een voormalige redacteur van de eerste ploeg van het parochieblad, overleden. Pater Teuwen droomde er al van jongsaf van om priester te worden. Op zijn achttiende trok hij naar het noviciaat van de assumptionisten. Na zijn studies filosofie, theologie en Germaanse filologie werd hij in 1950 in Halle tot priester gewijd. Daarna gaf hij Duits en Engels aan het college van de assumptionisten in Kapelle-op-den-Bos. In die periode kreeg hij van de provinciaal opdracht om een confrater, die verantwoordelijk was voor het parochieblad Het Kruis, te gaan helpen. Teuwen nam graag interviews af met professoren en theologen en schreef verschillende, vooral religieuze artikelen.

Kerk en Leven

In 1964 werd Het Kruis verkocht aan het aartsbisdom. Jan werd redacteur van Kerk en Leven, dat toen een oplage had van 720.000 exemplaren. Na de ziekte van een medepater, die bedevaarten organiseerde, kwam de assumptionist ook terecht op het reisbureau ICTAM, dat eigendom was van de assumptionisten. Daardoor was hij de ene dag op bedevaart in Rome, Lourdes of het Heilige Land en trok hij kort daarna als redacteur naar het Tweede Vaticaans Concilie in Rome. Pater Teuwen vervoerde ook bisschoppen met de auto. Hij was nog tot in 1995 aan de slag bij Kerk & leven en bleef tot zijn pensioen in 2002 directeur van ICTAM. Ook daarna was hij nog pastoraal actief in de devotiekapel van Lenneke Mare, Maria de Ellendige.

© Paters assumptionisten

Verkondiger van de blijde boodschap

Jan had een gevoelig en luisterend hart en wist zijn toehoorders te boeien door zijn welbespraaktheid bij het verkondigen van Gods blijde boodschap, getuigt pater Arnold Castro van de assumptionisten. Liefst ging hij voor in de eucharistie. In de beginjaren in het Madeleintje van Brussel, later in de parochie van Kraainem en sinds jaren in Lenneke Mare met zijn trouwe kerkgangers. Toen hij 65 werd en met pensioen ging schreef hij: ik voel mij zo gezond als een vis in het water, in volle bezit van mijn krachten en mogelijkheden. Ik ken voor mijzelf nog maar één smeekgebed: Heer, laat het voor mij hier beneden nog lang duren zoals het nu is, het hoeft echt niet beter!.

Pater Teuwen, die tot eind juli 2016 in de residentie Hertog Jan te Kortenberg verbleef, werd 92. Zaterdag werd hij begraven en bijgezet in het graf van zijn ouders in Kinrooi.

Bron: Paters assumptionisten