Eerste vrouwelijke anglicaanse bisschop voor Londen

Sarah Mullally, de nieuwe bisschop die van de verkondiging een prioriteit wil maken, is de tweede oudste bisschop van de Church of England.
05/12/2020 - 00:00
Bisschop Sarah Mullally
Bisschop Sarah Mullally © Church of England

De Church of England heeft voor het eerst een vrouw tot bisschop van Londen aangesteld. Sarah Mullally, die zich vooral heeft onderscheiden door haar inzet in de gezondheidszorg, volgt Richard Chartres op. Chartres was binnen de de anglicaanse Kerk referent voor de oecumenische dialoog met de andere christelijke Kerken.

Mullally was 35 jaar actief in de National Health Service, aanvankelijk als verpleegster. In 1999 kreeg zij de verantwoordelijkheid voor meer dan 400.000 verpleegkundigen en vroedvrouwen binnen de nationale gezondheidszorg. Als blijk van waardering voor haar bijdrage tot de verpleging en de verloskunde werd zij in 2015 Commandant in de Orde van het Britse Rijk. Van 2003 tot 2015 was zij vicevoorzitter en uitvoerend bestuurder van verschillende liefdadigheidsorganisaties. In 2015 werd zij de nieuwe bisschop van Crediton en de vierde vrouwelijke bisschop binnen de Church of England.

Bisschop Sarah Mullally zegt dat zij niet tot de evangelicale vleugel van de anglicaanse Kerk behoort, maar de verkondiging als een van de voornaamste prioriteiten van de Kerk ziet. Ze tweet heel actief en blogt een of twee keer per maand, al vermijdt ze daarbij controversiële onderwerpen. Na haar aanstelling stelde zij conservatieve gelovigen meteen gerust. In een reactie op een conservatieve anglicaanse parochie uit het Londense die dreigde met een overstap naar de GAFCON (de koepel van conservatieve anglicaanse kerkgemeenschappen), kondigde ze aan dat ze de traditionele leer over het huwelijk, als levenslange band tussen een man en een vrouw, zal blijven verdedigen.

Bron: Christian Today/The Tablet