Eeuwenoude afbeelding bewijst bestaan van Toren van Babel

Volgens onderzoekers van het Smithsonian vormt een reliëf uit een Noorse privécollectie het oudste getuigenis van het bestaan van de Toren van Babel.
04/05/2017 - 14:10

Een eeuwenoude afbeelding van de Toren van Babel, uitgehouwen in steen, vormt het oudste getuigenis van hoe het monument er ooit moet hebben uitgezien. Volgens het Smithsonian, een van de grootste musea ter wereld en een belangrijk Amerikaans onderwijs- en onderzoeksinstituut, is de afbeelding het bewijs dat de toren wel degelijk heeft bestaan.

De toren van Babel (ca. 1563) van Pieter Bruegel de Oude (1525 - 1569)
De toren van Babel (ca. 1563) van Pieter Bruegel de Oude (1525 - 1569) ©Kunsthistorisches Museum Wien

Het stenen tablet met een afbeelding van de piramidevormige toren is een onderdeel van de privéverzameling van de Noor Martin Schoyen. Daarnaast staat koning Nebukadnezar II, die van 605 tot 562 heerste over Babylon. Het bouwwerk, dat doorheen de geschiedenis meermaals werd vernield en heropgebouwd, werd onder zijn bestuur voltooid, beweert het Smithsonian.

In 1913 werden sporen ontdekt van de vermoedelijke fundamenten van de Toren van Babel. Op basis van het grondplan van 91 op 91 meter gaan archeologen ervan uit dat de toren 91 meter hoog was. Maar tot aan de ontdekking van deze stenen tafel was er geen enkele aanwijzing uit die tijd van hoe de toren er ooit moet hebben uitgezien, aldus de onderzoekers van het Smithsonian.

Bron: Smithsonian/Katholisch.de