Eeuwenoude Sint-Veroonmars is cultureel erfgoed
De Sint-Veroonmars in Lembeek (Halle), de enige nog resterende soldatenenommegang in Vlaanderen, is dinsdag door minister Sven Gatz opgenomen op de lijst van het Vlaamse immateriële culturele erfgoed. Er werd ruim twee jaar werd gewerkt aan een lijvig dossier waarmee de soldatenommegang nu ook officieel is erkend. Dezelfde eer valt te beurt aan negen groepen van het jachthoornblazers in Vlaanderen, de jaarlijkse Sint-Gummarusprocessie in Lier, de Vlaamse schuttersgilden die aanvankelijk werden opgericht om de veiligheid van de burgers te beschermen en het witteren, een eeuwenoude vorm van graslandbevloeiing, in Lommel. De titel Vlaams Immaterieel Cultureel Erfgoed erkent eeuwenoude tradities die diep geworteld zijn. Er zijn geen extra financiële middelen aan verbonden, al levert de erkenning wel extra publiciteit op.
Jaarlijks op paasmaandag trekken honderden Lembekenaren erop uit als soldaat, samen met de vele bedevaarders die het zilveren schrijn van hun patroonheilige Sint-Veroon begeleiden. Het hoogtepunt van de dag is de intrede van de stoet om 18 uur in het centrum van Lembeek. Onder de muzikale begeleiding wachten priesters, leden van de gemeenteraad en het schepencollege op de aankomst van de stoet. Daarna volgt een volksfeest. De oudste sporen van de mars gaan terug tot de vroege 15de eeuw.
Volgens de legende was Sint-Veroon, die zich tijdens zijn leven liet opmerken door zijn godsvrucht, een achterkleinzoon van Karel de Grote. Toen zijn ouders hem uithuwelijkten, vluchtte hij weg uit het ouderlijk kasteel in Mainz en belandde hij in Lembeek op de Hoeve Pergate. Daar werd hij hoeveknecht en overleed omstreeks 863.De man raakte vergeten tot hij in 1004 verscheen aan Humbertus, de pastoor van de gemeente Lembeek. Veroon beval hem zijn graf te herwaarderen. Van dan af kwam een grote volkstoeloop op gang en werd de gemeente een bedevaartplaats. Nog steeds trekken op paasmaandag honderden Lembekenaren verkleed als soldaat langs de grenzen van het dorp om het reliekschrijn van patroonheilige Sint-Veroon volgens de overlevering te beschermen. Tegelijk volgen telkens nog eens honderden bedevaarders het schrijn tijdens een mars van achttien kilometer. De Heilige Veroon wordt aangeroepen tegen hoofdpijn en reumatische aandoeningen.
Bron: immaterieelerfgoed.be