Eeuwfeest van Broeder Isidoor

Vandaag donderdag 6 oktober is het precies een eeuw geleden dat de zalige Broeder Isidoor De Loor, na een leven van gebed en barmhartigheid, overleed.
06/10/2016 - 15:55
© passionisten

Vandaag donderdag 6 oktober wordt de 100ste verjaardag herdacht van het overlijden van de nog altijd populaire Vlaamse Broeder Isidoor (1881-1916). Al kort na zijn overlijden kwamen gelovigen van heinde en verre bidden, maar de stroom bedevaarders voor de zalige Broeder Isidoor kwam pas echt na de Tweede Wereldoorlog op gang.

Isidoor De Loor, die later zou bekend worden als Broeder Isidoor, werd op 18 april 1881 in het gehucht Okkervoorde van de gemeente Vrasene (Sint Gillis-Waas) na een lange en moeilijke bevalling geboren. Isidoor trad op 15 april 1907 in bij de passionisten in Ere, bij Doornik en legde op 13 september 1908 zijn kloostergeloften af onder de naam broeder Isidoor van de heilige Jozef.

De volksheilige ging een groot deel van zijn leven gebukt onder kanker. Door de ziekte moest in 1911 een oog vervangen worden door een kunstoog. De laatste vier jaar van zijn leven bracht hij door in het klooster van de passionisten in Kortrijk. Door zijn taak als portier die hij daar kreeg toegewezen, had hij nauw contact met de bevolking, vooral ook met armen die aan de kloosterpoort kwamen aanbellen.

© passionisten

Al kort na zijn dood begonnen mensen, aanvankelijk voornamelijk uit het Kortrijkse, zijn graf te bezoeken en vooral na de Tweede Wereldoorlog zou de spontane volksverering uitbreiding nemen. Op 8 juni 1952 werd zijn stoffelijke overschot onder belangstelling van duizenden gelovigen uit het hele land overgebracht naar de grafkapel in de kerk van de passionisten in Kortrijk. In 1950 opende het bisdom Brugge het proces voor zijn zaligverklaring en op 12 januari 1984 erkende de paus een mirakel dat aan hem werd toegeschreven. Hij werd op zondag 30 september 1984 door paus Joannes Paulus II zalig verklaard op het Sint-Pietersplein in Rome in aanwezigheid van familieleden, vele bedevaarders uit Vlaanderen en passionisten uit alle werelddelen. Intussen is er ook een mirakel dat aan de tussenkomst van de broeder wordt toegeschreven, maar werd nog geen procedure voor de heiligverklaring opgestart.

Lees een korte levensbiografie van Broeder Isidoor