Egypte: Bezorgdheid om Koptische patriarch

De Koptisch-orthodoxe kerkleider heeft sinds begin van de maand alle publieke optredens afgezegd.
25/06/2023 - 11:44
De koptisch-orthodoxe patriarch Tawadros
De koptisch-orthodoxe patriarch Tawadros © OSR/SIR

Patriarch Tawadros II, het hoofd van de Koptisch-Orthodoxe Kerk, moet al sinds begin juni om gezondheidsredenen zijn openbare audiënties en pastorale activiteiten opschorten. Volgens het Koptische Patriarchaat in Caïro is dat het gevolg van een ontsteking van een gezichtszenuw. De Egyptische krant Al-Ahram schreef in zijn editie van vrijdag dat de patriarch nog steeds nood heeft aan medische zorg en medicatie. Hij volgt ook dagelijks fysiotherapiesessies en neemt volledige rust.

Patriarch Tawadros werd geboren in 1952. Sinds 2012 staat hij aan het hoofd van de Koptisch-Orthodoxe Kerk. Daarmee is hij de belangrijkste christelijke kerkleider van Egypte. Hij kampt al langer met diabetes en de laatste jaren ook met rugklachten. Volgens artsen is hij nu het slachtoffer van de verlamming van Bell. Die ziekte treedt op wanneer een zenuw in het gezicht opgezwollen en samengedrukt raakt. Daarbij wordt slechts één kant van het gezicht aangetast. Deze kant van het gezicht raakt ernstig verzwakt en hangt naar beneden. 

De kerkleider schrijft de ziekte toe aan een bewogen meimaand. Dat was een uitzonderlijk drukke maand met talloze vergaderingen en bezoeken, grote hitte, op volle toeren draaiende airconditioning tijdens vergaderingen en extreme stress. Toch heeft hij vertrouwen. De symptomen van de ziekte verdwijnen in het algemeen binnen enkele weken tot zes maanden.

Bron: Kathpress.at