Egypte: koptische meisjes ontvoerd voor gedwongen huwelijk

Het is dagelijkse kost in Egypte: koptisch-orthodoxe meisje worden ontvoerd om ze tot een huwelijk met een moslim te dwingen.
17/02/2021 - 10:54
De achttienjarige Martina Manah Suleiman was met haar vriend op stap toen zij werd ontvoerd
De achttienjarige Martina Manah Suleiman was met haar vriend op stap toen zij werd ontvoerd © Facebook Charbel Eid

Een Arabischtalige Facebookgroep uit Minya in Opper-Egypte meldt dat er gisteren maandag andermaal een koptisch-orthodox meisje is ontvoerd. De groep klaagt aan dat rechercheurs die dergelijke zaken opvolgen, sneller de ontvoerders bellen om de details van de deal, namelijk bekering tot de islam en een gedwongen huwelijk, te regelen dan dat zij de familie van de ontvoerde meisjes bijstaan. De maronitische priester Charbel Eid, tegenwoordig niet alleen verantwoordelijk voor vier parochies in de Franse Elzas, maar ook coördinator van verschillende acties van Kerk in Nood in het Midden-Oosten, volgt de betrokken Facebookgroep van nabij. Dergelijke ontvoeringen zijn schering en inslag, zegt hij, vorige week verdwenen nog vier jonge meisjes in Opper-Egypte, waar de koptische minderheid het sterkst staat.

De ontvoerders zijn niet per se islamisten, eerder traditionele moslims in landelijke streken. Charbel Eid 

Schunnigheden

Dit is trouwens al langer aan de gang, volgens Charbel Eid gaat het jaarlijks over tientallen meisjes. Toen ik een tijdje geleden met enkele westerse journalisten in de regio was, vertelt hij, hoorde ik de mannen erg schunnige opmerkingen maken over ons vrouwelijk gezelschap, dat natuurlijk ongesluierd rondliep en kortere rokjes droeg dan de gemiddelde vrouw in Egypte. Zodra zij hoorden dat ik Arabisch verstond, zwegen zij of verontschuldigden zij zich, maar je merkt meteen hoezeer christenen in Egypte nog altijd als tweederangsburgers worden beschouwd. Staat dat niet haaks op het beeld dat doorgaans van Egypte wordt verspreid, namelijk dat de christelijke minderheid er momenteel erg gerespecteerd wordt?

Verschijnt de koptisch-orthodoxe paus Tawadros II niet voortdurend aan de zijde van president Abdul Fatah al-Sisi?

Metropoliet Makarios

De christenen zullen nooit gerespecteerd worden zolang wet en gerecht in Egypte discriminerend blijven, zegt Charbel Eid. Hij zit hiermee op een lijn met metropoliet Makarios van Minya en Abu Qirqas. Ook deze lokale bisschop is veel minder diplomatisch dan ‘Baba Tawadros’. Hij neemt geen blad voor de mond als het gaat over discriminatie van en geweld tegen christenen. Makarios was voor zijn bisschopswijding een kluizenaar, legt Charbel Eid uit, hij vreest niets en niemand. De families van ontvoerde meisjes blijken niet op politie en justitie te kunnen rekenen, want het gaat om vrouwen … en bovendien om christenen. Volgens de Amerikaanse ngo Coptic Solidarity zijn er honderden vrouwen waar niets meer van vernomen werd … tot zij bekeerd bleken te zijn en met een moslim getrouwd.

Het geeft weinig zin tegen het islamisme te vechten, zolang de discriminatie zelfs in de wet staat. Charbel Eid