Einde van Jubeljaar voor pater Pio

Padre Pio, die bekend werd om zijn stigmata en de talrijke wonderverhalen, was een van de meest bezochte biechtvaders van de moderne tijd.
28/07/2017 - 10:00
De sarcofaag met pater Pio
De sarcofaag met pater Pio © SIR

Vrijdag wordt in San Giovani Rotondo het Jubeljaar voor pater Pio (1887-1968) afgesloten. Voor de gelegenheid reist kardinaal Angelo Amato, de prefect van de Congregatie voor de Heiligverklaringen, naar de populaire bedevaartplaats om er samen met de plaatselijke bisschop en de provinciaal van de kapucijnen het Jubileum in de benedenbasiliek af te sluiten.

Een klein plein wordt omgedoopt tot Pater Pioplein. 's Avonds heeft de inhuldiging plaats van een monument dat hulde brengt aan de spirituele erfenis van de stigmaticus, kapucijn en biechtvader, die het grootste deel van zijn leven in het Zuid-Italiaanse stadje verbleef. Onder zijn impuls werd er ook een groot ziekenhuis gebouwd.

De populairste Italiaanse volksheilige, die op zijn zestiende bij de kapucijnen intrad, stierf in 1968 op 81-jarige leeftijd in San Giovanni Rotondo. Ondanks zijn immense populariteit als volksheilige en biechtvader schoof de kerk zijn zalig- en heiligverklaring op de lange baan, in het bijzonder wegens de twijfel over de authenticiteit van zijn stigmata.

Op 16 juni 2002 verklaarde paus Joannes Paulus II, aan wie pater Pio volgens de overlevering de aanslag op zijn leven had voorspeld, hem heilig. Dat gebeurde tijdens een van de drukst bijgewoonde heiligverklaringen uit de geschiedenis van de katholieke kerk.

Bron: Sir/Corriera della Sera