Einde van een tijdperk voor Nederlandse Lourdesbedevaarten

Deze maand reizen Nederlandse zieken en pelgrims voor het laatst in groep per trein naar het Zuid-Franse bedevaartsoord Lourdes.
01/09/2016 - 15:11
© Philippe Keulemans

Vandaag en op zondag 11 september vertrekt voor het laatst een bedevaarttrein met Nederlandse Lourdesbedevaarders vanuit het station van Maastricht. Op 18 september keert de laatste ziekentrein terug vanuit Lourdes. Het betekent het einde van een tijdperk van 90 jaar ziekentransport. Deze maand reizen er nog 1.600 pelgrims vanuit Maastricht naar Lourdes.

Op bedevaart per bus of met het vliegtuig

Nederlandse zieken en pelgrims gaan uiteraard ook in de toekomst nog steeds naar het populaire Franse bedevaartsoord. Maar de Limburgse Bedevaarten en de Nederlandse Lourdesbedevaart voor Zieken (NLZ) maken voortaan uitsluitend nog gebruik van bus of vliegtuig. Een trein inhuren is substantieel duurder dan een reis per vliegtuig of bus.

© Philippe Keulemans

Trein blijft meest geschikte transportmiddel voor Vlaamse zieken

Vanuit Vlaanderen blijven we gewoon gebruik maken van de treinen, omdat dit toch nog steeds de meest praktische manier is, zegt Julienne Van Kemseke, voorzitter van de Federatie van de Bedevaarten van de Benelux. Voor de bedevaarten van het bisdom Gent hebben wij telkens 110 inschrijvingen, voor het bisdom Antwerpen zijn er dat 70 a 80. Zo’n grote groep kunnen wij slechts per trein vervoeren. Dit jaar is het ziekenvervoer per trein normaal verlopen. In het verleden waren er vaak vertragingen en konden wachttijden soms sterk oplopen. Er is duidelijk een sterke verbetering, al verliep het vervoer niet altijd perfect.

Bron: www.kro-ncrv.nl/inspiratie