Eindelijk sociaal statuut voor pastores in gevangenis

Vandaag 1 juli treedt een volwaardig sociaal statuut in werking voor aalmoezeniers en consulenten in de gevangenis. Er werd voor geijverd sinds 1996.
01/07/2019 - 11:12

Op voorstel van minister van Justitie Koen Geens, minister van Sociale Zaken Maggie De Block en minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine, werd onlangs een KB goedgekeurd dat een volwaardig statuut van aalmoezeniers, islam- en moreel consulenten in de gevangenissen regelt. Dat treedt vanaf vandaag in werking.

Hoofdaalmoezenier Leo De Weerdt is bijzonder gelukkig: Al sinds 1996 zijn hierover gesprekken gaande. Door het feit dat leken steeds vaker de taak van gevangenisaalmoezenier of consulent gingen vervullen, was er nood aan een betere verloning en sociale rechten. Mee dankzij minister Koen Geens kwam er eindelijk schot in de zaak.

Rol van religie in gevangenis

Politici hebben lange tijd geen oor gehad naar het belang van pastorale en morele begeleiding in de gevangenissen. De ambtenarij werd aangemoedigd manieren te zoeken om kosten te beperken en diensten uit te besteden. Maar onder meer door het probleem van radicaliserende moslims in detentiecentra, zijn de ogen dan toch opengegaan.

Leo De Weerdt: Politici begrijpen nu beter welke rol religie in de gevangenis kan spelen. Geloof maakt deel uit van de identiteit van mensen. Zeker op crisismomenten hebben mensen nood om dat terrein van hun leven te (her)ontdekken en te ontwikkelen. De schroom naar je omgeving valt weg, je ontmoet andere mensen die veel spontaner omgaan met religie.

Ook vrijwilligers erkend als volwaardig personeel

Het nieuwe statuut betekent ook dat aalmoezeniers, consulenten én vrijwilligers erkend zijn binnen het personeelskader. Hoewel de meeste directeurs van penitentiaire inrichtingen hun aanwezigheid spontaan waarderen, is dit toch een belangrijke bevestiging. Vrijwilligers kunnen voortaan ook gedetineerden die erom vragen, op cel bezoeken.

Leo De Weerdt: Vrijwilligers die hiervoor in aanmerking komen, engageren zich ervoor minstens 8 uur per week in de gevangenis aanwezig te zijn. Geen gering engagement! Zij volgen pastorale opleidingen en kunnen nu ook die van justitie zelf volgen. Als je weet dat de katholieke aalmoezeniersdienst in Vlaanderen uit een 20-tal meestal deeltijdse krachten bestaat, dan begrijp je dat die vrijwilligers voor ons een heel belangrijke hulp zijn. 

Het nieuwe statuut zal ook toestaan om het kader te doen groeien, meent de jezuïet. De job is aantrekkelijker, wat ons zal toestaan meer goede kandidaten te vinden.

Lees meer over het sociale statuut op de website van minister Koen Geens.