El Salvador: kardinaal getuigt over samenwerking met Romero

De Salvadoraanse kardinaal Rosa Chávez getuigt in een boek over een halve eeuw in dienst van de Kerk en zijn samenwerking met aartsbisschop Romero.
14/01/2023 - 10:00
Kardinaal Gregorio Rosa Chavez, hulpbisschop van San Salvador
Kardinaal Gregorio Rosa Chavez, hulpbisschop van San Salvador © elsalvador.com.

De Salvadoraanse kardinaal Gregorio Rosa Chávez (89), die communicatiewetenschappen studeerde aan de KU Leuven, heeft rond de jaarwisseling een boek gepubliceerd over de halve eeuw waarin hij zich ten dienste van de katholieke Kerk in El Salvador heeft gesteld. Naar eigen zeggen wil hij daarmee ook enkele misverstanden rond de katholieke Kerk in zijn land ophelderen. Hij getuigt onder meer over zijn samenwerking met de vermoorde aartsbisschop Oscar Arnulfo Romero en vertelt hoe sommige prelaten, onder meer een bisschop die bij de nuntius erop aandrong om hem nooit een bisdom toe te vertrouwen, hem minachtten. Zijn levensles: God schrijft recht in kromme lijnen.

Vandaag is de kardinaal met emeritaat. Maar hij was 40 jaar lang hulpbisschop van San Salvador. Hij was lange tijd een nauwe medewerker van aartsbisschop Oscar Romero en zat op de eerste rij toen die vermoord werd. Hij had ook een nauwe relatie met de directe opvolger van Romero, aartsbisschop Arturo Rivera Damas, en werkte ook nauw samen met de onlangs zalig verklaarde jezuïet Rutilio Grande. Het was een tijd van broederstrijd en vervolging van leden van de Kerk die opkwamen voor de armen en voor gerechtigheid. Nadat mgr. Romero sereen en levenloos in priestergewaad op een brancard werd weggedragen, hoorde hij iemand zeggen: Eindelijk hebben wij die communist vermoord! Volgens de kardinaal werd na de moord ook een heuse lastercampagne gevoerd tegen Romero. Mgr. Rosa Chávez, overigens de eerste kardinaal in zijn land, getuigt nog dat hij nooit de hoop heeft verloren en geen wrok koestert. Dat hij hulpbisschop van San Salvador werd, stelde hem naar eigen zeggen in staat om dichter bij de armen te komen. 

In zijn boek getuigt de Salvadoraanse kardinaal ook over de onrust in de samenleving en hoe de polarisatie ook is binnengedrongen in de katholieke Kerk zelf. Twintig jaar lang werd Rome verkeerd geïnformeerd over de kwestie Romero, onder meer door sommigen in de Salvadoraanse regering die nooit iets goeds over hem te zeggen hadden.