El Salvador: Verdeeldheid over nieuwe ambtstermijn voor president

Volgens aartsbisschop Escobar verbieden zes artikelen in de grondwet de herverkiezing.
02/08/2023 - 09:00
Aartsbisschop Jose Luis Escobar Alas
Aartsbisschop Jose Luis Escobar Alas © Vatican Media

Katholieke kerkleiders uit El Salvador zijn onderling sterk verdeeld over de plannen van Nayib Bukele, om zich herkiesbaar te stellen voor een nieuwe ambtstermijn als president van El Salvador. Dat is in principe strijdig met de grondwet. Maar het Hoogegerechtshof heeft die grondwet zo geïnterpreteerd, zodat hij zich alsnog opnieuw kandidaat kan stellen.

Deze interpretatie van de grondwet die een herverkiezing mogelijk maken is omstreden en erg controversieel. Ook bij de kerkleiders zelf is er onderlinge verdeeldheid. Aartsbisschop Jose Luis Escobar en andere vertegenwoordigers van de Bisschoppenconferentie, waaronder kardinaal Gregorio Rosa Chavez, zijn het oneens over de beoordeling van Bukele’s ambtstermijn en zijn plannen om zich herkiesbaar te stellen. 

President Bukele is populair door zijn krachtdadig beleid tegen de criminele Mara-bendes. Daarbij werden 70.000 vermoedelijke bendeleden gearresteerd tijdens een noodtoestand, die met meer dan een jaar werd verlengd. Maar die harde aanpak krijgt felle kritiek van mensenrechtenorganisaties. Maar door het krachtdadige beleid is het aantal moorden wel sterk gedaald en de veiligheidssituatie sterk verbeterd. 

Bron: Kathpress.at