Elio Di Rupo spreekt met paus Franciscus over lgbti-rechten

Oud-premier Elio Di Rupo (PS) had woensdag een kort onderhoud met paus Franciscus op het Sint-Pietersplein. Hij sprak over Oekraïne en lgbti-rechten.
26/05/2023 - 13:26
Elio Di Rupo ontmoet paus Franciscus op het Sint-Pietersplein.
Elio Di Rupo ontmoet paus Franciscus op het Sint-Pietersplein. © Vatican News

 

Het was de eerste keer voor Elio Di Rupo om – al was het maar voor 5 minuten – persoonlijk met een paus te spreken. Dat stond ook niet hoog op de verlanglijst van de socialist, maar voor paus Franciscus ligt dat toch net iets anders. ‘Het blijft bijzonder om de paus te ontmoeten’, zei de Waalse minister-president aan Sudinfo. ‘Je voelt zijn menselijke warmte en een grote luisterbereidheid.’

In 2013 ontmoette Di Rupo de paus al van ver, toen hij als premier van België in het kielzog van het koningspaar diens intronisatie bijwoonde. Nadien liet hij zich enkel in een Tweet nog uit over de paus naar aanleiding van een beledigend aanvoelende uitspraak van de paus over psychologische hulp voor lgbti.

Woensdag was de toon heel anders. Di Rupo: ‘In de geest van zijn encycliek Allen broeders uit 2020 had ik het over miljoenen lgbti-personen in de wereld die het verdienen om in vrede te leven. De paus verklaarde in januari 2023 dat homoseksualiteit geen misdaad is. Hij bekritiseerde toen ook wetgeving in die zin. En dat is belangrijk, want de paus beïnvloedt katholieken in deze kwestie. Zijn houding is heel belangrijk voor de gelovigen.'

Voor mij was het betekenisvol om persoonlijk met hem over dit thema te kunnen praten.

Ook de oorlog in Oekraïne kwam ter sprake tijdens de vijf minuten. Di Rupo feliciteerde de paus met zijn pogingen om bij te dragen aan vredesonderhandelingen.