Emeritus aartsbisschop van Canterbury lord Carey geschorst

De voormalige anglicaanse aartsbisschop van Canterbury mag in afwachting van de resultaten van een onderzoek geen priestertaken meer uitoefenen.
19/06/2020 - 15:43
Lord Carey
Lord Carey © Church of England

De anglicaanse Church of Engeland heeft de voormalige aartsbisschop van Canterbury, lord George Carey, voor al zijn  priestertaken geschorst in het kader van een onderzoek naar klachten over seksueel misbruik tegen wijlen John Smyth, die vorig jaar op 77-jarige leeftijd is overleden. Volgens de woordvoerder van het bisdom Oxford zijn er in het kader van dat onderzoek twijfels gerezen over de rol van lord Carey.

Lambeth, de zetel van het aartsbisdom Canterbury, benadrukt in een communiqué dat lord Carey zelf zich niet schuldig heeft gemaakt aan misbruik. De overleden priester John Smyth wordt ervan beschuldigd jongens, die hij in de jaren 1970 en 1980 in een christelijk jongerenkamp in Dorset had ontmoet, te hebben misbruikt. Vorig jaar werd een onafhankelijk onderzoek gestart naar de beschuldigingen en hoe daarmee destijds werd omgegaan.

Lord Carey antwoordde dat hij verbijsterd is over zijn schorsing en dat hij zich niet kan herinneren dat hij de priester die van seksueel misbruik wordt beschuldigd ooit heeft ontmoet. De voormalige aartsbisschop kwam eerder al in opspraak voor de manier waarop hij met de beschuldigingen tegen de voor seksueel misbruik veroordeelde bisschop Peter Ball was omgegaan. De slachtoffers van seksueel misbruik vonden zich toen door aartsbisschop in de steek gelaten. Peter Ball werd in 2015 tot 4 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens seksueel misbruik van 18 jongeren in een periode van 30 jaar.

Bron: BBC/The Guardian