Emeritus abt van Grimbergen overleden

Piet - Werenfried - Wagenaar, de 57ste abt van de norbertijnenabdij van Grimbergen, is op 91-jarige leeftijd overleden.
06/10/2020 - 15:53

Norbertijn Piet Wagenaar is zondagnacht  overleden. Wagenaar, die in 1929 in Westwoud (Nederland) werd geboren, was van 1982 tot 2004 de 57ste abt van de norbertijnen in Grimbergen. Hij trad in 1952 in de abdij van Grimbergen in en kreeg de kloosternaam Werenfried. Drie jaar later legde hij zijn eeuwige geloften af. Van 1955 tot 1959 studeerde hij theologie aan de Gregoriaanse Universiteit in Rome.

Em. abt Werenfried Piet Wagenaar
Em. abt Werenfried Piet Wagenaar © O. Praem.

Piet Wagenaar groeide op in een landbouwersgezin. Zijn moeder was heel gelovig en hijzelf droomde al van jongsaf ervan om priester te worden. Toen ik in de abdij aankwam, was het er nog heel primitief. Er was nog geen stromend water en er waren dus ook geen douches. Er was een badkuip. Die kamer was op slot en wij moesten nog aan de prior vragen om een bad te nemen. Het abdijleven was streng. Wij moesten veel zwijgen en stonden elke dag om vier uur of half vijf op. Daarna beleefde hij van op de eerste rij de hervormingen van het Tweede Vaticaans Concilie en het vernieuwingskapittel van de norbertijnen.

Nadat hij in 1958 tot priester was gewijd, ging pater Werenfried aan de slag als parochiepriester en later ook als eerste deken van Grimbergen. In de abdij was hij onder meer actief als novicemeester en supprior. Op 7 oktober 1982 ontving hij uit de handen van kardinaal Godfried Danneels de abtszegening. Als wapenspreuk koos hij voor: In vinculo pacis (door de band van de vrede). Hij bleef ruim 22 jaar abt tot in 2004, toen hij 75 werd. Hij werd opgevolgd door Erik De Sutter, die de abdij vandaag nog altijd leidt.

Wegens de coronapandemie vindt de uitvaart in besloten kring plaats. Maar de plechtigheid is aanstaande vrijdag 9 oktober om 11 uur te volgen op Facebook of Youtube.