Emeritus bisschop Huonder van Chur doet wenkbrauwen fronsen

Vitus Huonder, emeritus bisschop van het Zwitserse Chur, getuigde bij de traditionalisten van zijn liefde voor de oude ritus en zijn afkeer van Rome.
23/10/2022 - 10:00
Bisschop Huonder bij paus Franciscus
Bisschop Huonder bij paus Franciscus © Vatican Media

Mgr. Vitus Huonder (80), de emeritus bisschop van het Zwitserse Chur, heeft voor heel wat ophef gezorgd in de Duitstaligee media. De man kreeg als bisschop vaak felle kritiek voor zijn conservatieve koers en zijn gebrek aan gespreksbereidheid. Vorig weekend ging hij voor in de eucharistieviering in een kerk van de Sint-Pius X Priesterbroederschap in Feuerbach, een buitenwijk van het Duitse Stuttgart. Met uitzondering van de homilie was de eucharistie volledig in het Latijn en Huonder stond met de rug naar het volk. Hij was uitgenodigd door de voormalige generale overste van de broederschap, Franz Schmidberger. De kerk werd in de jaren 1990 door de Sint-Pius X gebouwd aan de rand van een industrieterrein. 

De banden van de Zwitserse emeritus bisschop met de traditionalistische broederschap zijn blijkbaar uitstekend. Zo verhuisde hij in 2019 na zijn  emeritaat meteen naar Wangs, in het naburige bisdom Sankt Gallen, naar een instelling van de priesterbroederschap. In zijn homilie legde hij de schuld voor het mislukken van de toenaderingspoging tussen het Vaticaan en de leiding van de priesterbroederschap, ondanks het late charmeoffensief van paus Benedictus XVI, volledig bij Rome. Ook het etiket van schismatiek of ketters voor de aanhangers van de geëxcommuniceerde aartsbisschop Marcel Lefebvre (1905-1991), de stichter van Sint-Pius X, wees hij in zijn preek resoluut van de hand. 

Bron: KNA/Katholisch.de