Emmanuelgemeenschap herkiest Franse moderator

Wereldwijd telt de Emmanuelgemeenschap 12.000 leden. In het bestuur zijn ook vier Belgen actief.
01/08/2023 - 11:57

De Fransman Michel-Bernard de Vregille is tijdens de vijf dagen durende internationale ontmoeting van de Emmanuelgemeenschap voor een tweede periode van 5 jaar herkozen als moderator. De 159 leden hielden hun internationale ontmoeting in de gerenoveerde abdij van Notre-Dame de l'Ouÿe in Les Granges-le-Roi (Essone).

De Vregille (62) is een bioloog van opleiding. Hij groeide op in een praktiserend katholiek gezin uit de Haute-Saône (Frankrijk). Hij is sinds 1985 lid van de Emmanuelgemeenschap. Hij heeft zes kinderen. In de zomer van 2018 werd hij een eerste keer verkozen als moderator.

(Lees verder onder de foto.)

De moderator Michel-Bernard de Vregille (schuin) met enkele leden van de gemeenschap
De moderator Michel-Bernard de Vregille (schuin) met enkele leden van de gemeenschap © Emmanuelgemeenschap


4 Belgen spelen een actieve rol bij het bestuur 

De Belgische gezinstherapeut Myriam Terlinden blijft lid van het internationaal bestuur. Ook de Vlaming Alexis De Groote, die sinds 2005 met zijn echtgenote lid is van de Emmanuelgemeenschap, wordt voor het eerst lid van die internationale raad. De andere bestuursleden zijn afkomstig uit Frankrijk, Brazilië, Canada, Rwanda, Ivoorkust, Oostenrijk en de Filipijnen.

De Vlaming Dominique Dewulf blijft econoom van de gemeenschap. De Brusselaar Dominique Janthial is sinds februari van dit jaar internationale verantwoordelijke voor de priesters en seminaristen van de gemeenschap.

(Lees verder onder de foto)

 

De nieuwe internationale raad van de Emmanuelgemeenschap
De nieuwe internationale raad van de Emmanuelgemeenschap © Emmanuelgemeenschap

12.000 leden wereldwijd

De Gemeenschap Emmanuel, die in 1972 in het spoor van de beweging van de Charismatische Vernieuwing werd gesticht, is wereldwijd actief in 57 landen. Zij bestaat uit echtparen, gezinnen, alleenstaanden, priesters en leken die zich inzetten voor de verkondiging van het Evangelie en de bevordering van nieuwe initiatieven in de lijn daarvan. 

In 2010 ging er in het bisdom Parijs een proces van start voor de zaligverklaring van Pierre Goursat, de stichter van de Emmanuelgemeenschap. De diocesane fase werd voltooid in januari 2016.