Energieke paus gaat voor in chrismamis (video)

In de chrismamis hernieuwden ca. 1.800 priesters van het bisdom Rome hun priesterbeloften.
07/04/2023 - 15:29

In de chrismamis op Witte Donderdag vroeg paus Franciscus de priesters van het bisdom Rome om verdeeldheid en polarisatie af te wijzen. Laat u niet misbruiken door de vijand door het spel van verdeeldheid mee te spelen. Zorg ervoor dat wij de zalving van de Heilige Geest niet bezoedelen door onenigheid, polarisatie of een gebrek aan naastenliefde en gemeenschap.

Lees verder onder de video.

De 86-jarige kerkleider, die pas zaterdag uit het ziekenhuis was ontslagen, gaf een energieke indruk en week regelmatig af van de voorbereide tekst. De chrismamis zelf, waarin de heilige oliën die in het bisdom Rome het komende jaar voor de bediening van de sacramenten en de wijdingen worden gebruikt worden gezegend, werd geleid door kardinaal Angelo De Donatis, de vicaris van Rome.

Paus Franciscus adviseerde de priesters die soms met teleurstelling, ontgoocheling of vermoeidheid kampen om de eigen zwakheden te aanvaarden en te vergeven. Hij drukte de geestelijken op het hart middelmatigheid te vermijden door niet toe te geven aan de bekoringen van inertie, compromissen te sluiten of op zichzelf terug te plooien. Vertrouw op de Heilige Geest en wees vanuit die instelling dienstbaar.

Lees verder onder het beeldfragment.

Voetwassing

In de vooravond trok de paus na tien jaar opnieuw naar de jeugdgevangenis Casal del Marmo, ten noordwesten van Rome, waar hij de voeten van 12 jonge gevangenen waste en kuste. Hij drong bij de aanwezige jongeren, een 50-tal tussen 14 en 25 jaar, erop aan zich niet te laten ontmoedigen, want Jezus laat hen nooit in de steek.

Bron: I.Media